Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лешояди кръжат около БНР". Директорът на радиото Андон Балтаков оттегля оставката си


Андон Балтаков
Андон Балтаков

След като получи подкрепа от екипа на БНР, генералният директор на общественото радио Андон Балтаков оттегли оставката си, депозирана в Съвета за електронни медии (СЕМ). Балтаков съобщи решението си на общо събрание в Националното радио.

"В тази битка трябва да сме заедно. Отивам в СЕМ, (да си оттегля оставката - бел. ред.), наистина, накарахте ме“, каза Балтаков пред колегите си, цитиран от БНР.

Преди седмица Балтаков подаде оставката си в СЕМ, след като от Министерството на културата предложиха законопроект за промяна в Закона за радиото и телевизията, в който липсват одобрени от Националното радио предложения.

Балтаков обясни тогава, че върху него не се оказва натиск, но той не може да назначава Управителния съвет на медията, което дава възможност на управляващите да оказват индиректно влияние в радиото. От избирането си до момента Балтаков управлява обществената медия с Управителен съвет, назначен от неговия предшественик.

"Има много по-важна работа, а тя е наистина БНР да стане обществено радио", каза Балтаков, след като обяви решението си да оттегли оставката си.

"Лешояди кръжат около БНР. Срещу нас има хора или позиции, които не отговарят на начина, по който ние искаме да работим и да живеем в това общество", допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG