Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите ще бъдат занапред под формата на граждански акции заради COVID-19


Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков
Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков

Протестът срещу правителството ще бъде занапред под формата на граждански акции и комитети. Това съобщиха организаторите от т. нар. Отровно трио. Причината е рискът от разпространение на COVID-19 на митингите, които се провеждаха в продължение на 116 дни и които включваха събиране на много хора на едно място.

„В сегашния си вид протестът постигна немислимото, надминавайки и най-смелите ни мечти. Дойде време да го променим и надградим, за да постигнем целите си“, написаха във Фейсбук Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, които наричат себе си Отровното трио.

„Има и още една важна причина да превърнем протестните ни вечери в други форми на съпротива. Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители с бели престилки и с омерзение към властта на мафията“, допълниха те и изтъкнаха, че исканията на протеста остават същите като досега – оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори.

Занапред протестът ще продължи под формата на граждански акции. Първата от тях ще се проведе в четвъртък. Призивът на инициаторите е хората да оставят старите си обувки пред вратата на Министерски съвет или да ги изпратят по куриер с цел да напомнят на властта за „българите, избягали в чужбина“.

„Ще продължим обиколките в страната и формирането на комитети. Продължаваме набирането на доброволци от цялата страна и чужбина. Ще продължим разкритията за властта на мафията. Ще продължим съвместната ни работа по опазване вота на българските граждани“, написаха още от Отровното трио.

Преди седмица Отровното трио се договори с партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”и гражданската платформа "Изправи се.БГ" на Мая Манолова за “съблюдаване честността на изборите”. По-рано в интервю за Свободна Европа Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков казаха, че са готови да участват в следващите парламентарни избори, ако това е цената за смяната на сегашното управление.

Протестът с искане за оставка на правителството и на главния прокурор започна през юли. Тогава трима политици от извънпарламентарната "Демократична България" се опитаха да стигнат по море до държавен плаж, но бяха избутани обратно във водата от служители на НСО, охраняващи намиращата се наблизо резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Президентът Румен Радев поиска след това сваляне на държавната охрана на Доган и непосредствено след това представители на прокуратурата влязоха в президентството, което предизвика първия протест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG