Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Знам какво ме чака". Съдът отказа да пусне обвиняемия за смъртта на Милен Цветков


Колата на Милен Цветков след катастрофата
Колата на Милен Цветков след катастрофата

Софийският градски съд (СГС) за пореден път отказа да освободи от следствения арест Кристиан Николов, който е обвиняем за катастрофата, при която на 19 април в София загина известният телевизионен журналист Милен Цветков. Николов блъсна с висока скорост отзад колата на водещия, докато той изчакваше на червен светофар на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрик Ибсен“.

Младият мъж беше обвинен за умишлено причиняване на катастрофата, при която загина Цветков. Става дума за т.нар. евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. Разследването установи, че в момента на удара управляваният от Николов джип „Ауди Q7“ се е движел с 99 км/ч, а в кръвта на шофьора е имало следи от амфетамин, кокаин и марихуана.

Обвиняемият присъстваше на заседанието на СГС в понеделник кат изказа съболезнованията на семейството на Милен Цветков и деклараира, че няма намерения да се укрива, бяга или да възпрепятства по някакъв начин процеса.

„Знам какво ме чака, смятам да поема пълна отговорност“, заяви Николов пред СГС и поиска да му бъде определена по-лека мярка от „задържане под стража“, тъй като се намира в ареста вече шест месеца и половина.

Адвокатът му Любомир Таков поиска домашен арест за клиента си като му бъде поставена електронна гривна, за да бъде проследяван. Юристът изтъкна, че няма опасност Николов да се укрие, защото живее в София, а и е сгоден и семейството му също живее в столицата. Добави и, че е съдействал на разследващите и не е направил опит да избяга след катастрофата.

„Начинът, по който е извършено престъплението характеризира обвиняемия като изключително безотговорен, лекомислен и самонадеян“, посочи в мотивите си обаче съдия Петър Стоицев, приемайки, че обвиняемият представлява реална заплаха за обществото, както и че има вероятност да се укрие.

След края на съдебното заседание наблюдаващият прокурор по делото Иван Кучиев коментира пред медиите, че разследването вече е приключило, но в момента обвинителите се произнасят по доказателствени искания на защитата. По думите му част от тях се правят с цел да се забави внасянето на делото в съда, но той отказа да посочи конкретно какво точно има предвид.

Обвинение по случая беше повдигнато и на майката на младия шофьор Десислава Пешева-Николова за това, че е предоставила на сина си джипа на фирмата си „Ауди Q7“. Двамата спътници на шофьора пък бяха привлечени към наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG