Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обратното броене започна. В САЩ избират президент


В Съединените щати започнаха президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент - кандидатът на демократите Джо Байдън.

Близо 100 милиона от имащите право на глас над 230 милиона души вече са гласували предварително. Според наличната информация, която не обхваща цялата страна, демократите са по-активните при предварителното подаване на гласове, докато републиканците са по-склонни да гласуват днес.

В САЩ гласоподавателите всъщност не гласуват директно за кандидатите. С гласа си те упълномощават електори, които избират президент и вицепрезидент по време на събранието на така наречената Електоралната колегия. За да спечели изборите един от кандидатите, той трябва да събере подкрепата на 270 електори. За победа са важни резултатите от ключови щати с неясни предпочитания, сред които тази година са Пенсилвания, Северна Каролина и Мичиган.

Изборите преминават на фона на пандемията от COVID-19, предизвикателства пред икономиката и протести за расова справедливост, отбелязва БНР. Тези теми доминираха и в последните изказвания на кандидатите за президент преди вота. По време на кампанията Доналд Тръмп няколко пъти омаловажи сериозността на пандемията, докато Байдън обеща, че ако стане президент, ще работи за национално изискване за носене на маски.

На митинг Тръмп каза, че може и да уволни доктор Антъни Фаучи – водещ експерт в щаба на Белия Дом за справяне с коронавириса, след като Фаучи критикува действията на администрацията. Байдън твърди, че страната има нужда от президент, който всъщност слуша експерти като Фаучи.

Пред привържениците си на митинга във Файетвил, щата Северна Каролина, Тръмп описа опонента си като политик, който "ви мрази" и се определи като "аутсайдер, който ще ви защитава, както никой досега не ви е защитавал". Байдън пък заяви от Кливланд, щата Охайо, че е "време Тръмп да си стегне куфарите и да се прибере у дома".

Резултатът oт вота в САЩ често пъти става ясен още в нощта на изборите, но за тази година наблюдателите предвиждат по-дълго броене заради гласуването по пощата и неясните предпочитания на някои от щатите. Гласуването в различните щати приключва по различно време.

Докато целият свят се е фокусирал върху надпреварата за Белия дом между президента на САЩ Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън, битката за контрол в Конгреса също продължава. Демократическата партия в момента има мнозинство в Камарата на представителите, което иска да задържи. Демократите се надяват и да вземат контрол над Сената, където републиканците имат малко предимство от само 3 места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG