Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки, който има нужда". Започва тестване за COVID-19 в мобилни пунктове


Бързи антигенни тестове за коронавирус ще бъдат правени в мобилни пунктове пред големите държавни болници. Tова каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, цитиран от БТА. "В процес на договаряне са бързите тестове", уточни той.

В пунктовете ще има лекар, медицинска сестра или друг персонал, какъвто болницата може да осигури. Целта е максимално много хора да бъдат тествани.

"Най-правилното е тестове да се правят на хора със симптоми. В мобилните пунктове ще може да отиде всеки, който прецени, че има нужда", каза министър Ангелов. Очаква пунктовете да бъдат разкрити до 6 ноември.

От вторник се предвижда 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи да подпомогнат работата на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), която “в последната седмица изнемогва”. Целта на “командироваите” е да подпомагат колегите си – инсопектори в СРЗИ, които са ангажирани с държавния здравен контрол, в т.ч. с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и др.

Междувременно стана ясно, че министър Ангелов е поискал справка за случаите на регистрираните 51 починали за последното денонощие. Целта е да се установи кога са публикувани данните за тях в системата и дали те наистина са починали в последните 24 часа.

По-рано във вторник Единният информационен портал съобщи за 51 починали от коронавирус за последното денонощие. Новите потвърдени случаи на заразени при направени 7910 PCR теста са 2427.В момента 2841 души с COVID-19 се лекуват в болница, като 180 от тях са в интензивни отделения - с 11 повече от понеделник.

През последната седмица броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи близо два пъти спрямо предходните седем дни. Tова принуди редица европейски държави да поставят части от България или цялата ѝ територия в списъците си с т.нар. „червени зони“. Актуална информация можете да откриете в т.нар. Ситуационен център на Министерството на външните работи.

През пролетта Световната здравна органзиация обяви коронавируса за пандемия, а оттогава броят на заразените е над 45 милиона души. Тук може да следите как се разпространява вирусът по света. Информацията за COVID-19 в България може да откриете в блога на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG