Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС върна на първа инстанция делото за уволнението на бившия директор на БНР Светослав Костов


Бившият директор на БНР Светослав Костов
Бившият директор на БНР Светослав Костов

Върховния административен съд (ВАС) върна делото за предсрочното освобождаване на бившия генерален директор на БНР Светослав Костов на първа инстанция. Според върховните съдии в решението на Административен съд - София-област (АССО), с което беше потвърдено освобождаването на Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ), са допуснати съществени нарушения.

От ВАС приемат, че в мотивите на АССО липсват факти и правни изводи за законосъобразността на акта, с който беше уволнен Костов. Според върховните съдии първоинстанционният съд не е обсъдил и анализирал доводите на жалбоподателя, а решението не отговаря на процесуалните правила.

"Първоинстанционният съд се е задоволил само да преповтори мотивите на административния орган, без да извърши съответния анализ на фактите и да ги обвърже със съответните правни норми", аргументира се ВАС.

Върховните съдии посочват още, че ако те самите извършат липсващата досега преценка на доказателствата и изложат доводи по същество, ще ограничат правото за участие на страните в делото. Според мотивите им смисълът от обжалването пред последната инстанция е да бъдат проверени именно тези действия на долната инстанция, а в случая такива липсват.

През юли областният административен съд прие, че решението на СЕМ да отстрани Костов е правилно, тъй като той е “действал в нарушение на принципа на медийните услуги и на издадената на БНР индивидуална лицензия за радиоуслуги на националната програма "Хоризонт". От съда тогава приеха и, че бившият директор е допуснал “груби или системни нарушения“, което по Закона за радиото и телевизията също е основание да бъде освободен.

Костов загуби работата си след няколко събития от началото на месец септември 2019 г. – по-малко от 3 месеца след назначаването му на поста. Първо дългогодишният съдебен репортер в БНР Силвия Великова беше свалена от ефир, а ресорът ѝ беше отнет. Ден по-късно за пръв път в историята си програма "Хоризонт" спря излъчването си в цялата страна за повече от пет часа.

Тези събития доведоха до няколко протеста, създаване на парламентарна комисия, а в крайна сметка и до уволнението на Костов от страна на СЕМ, което той продължава да обжалва. Прокуратурата образува и разследване по случая, за чието развитие обаче не е обявявана никаква официална информация от миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG