Връзки за достъпност

Извънредни новини

Година след решението на Тръмп: САЩ официално напускат Парижкото споразумение за климата


САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата в сряда, предаде ДПА. Това се случва точно година, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от най-новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне.

САЩ са най-голямата икономика в света. Страната е на второ място по парникови емисии след Китай и първата, която напуска споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от почти всички държави.

Съединените щати напускат Парижкото споразумение на фона на президентските избори, на които държавният глава републиканец Тръмп се изправя срещу кандидата на демократите Джо Байдън. Опонентът му вече обеща да присъедини незабавно страната отново към договора, ако бъде избран.

Междувременно група, представляваща европейски и американски инвеститори, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона долара, призова САЩ да се върнат към договора. Ако това не се случи, страната рискува да изостане в надпреварата за една по-зелена глобална икономика, предупреди базираната в Ню Йорк компания Блек Рок (BlackRock), която управлява най-големия портфейл от активи в света, информира Ройтерс.

Според учените са необходими драстични действия, за да бъде предотвратено повишаването на средната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий спрямо доиндустриалните равнища. Това именно е целта, заложена в Парижкото споразумение. Ефектите от глобалното затопляне вече се усещат, с повишаване на морското равнище, природни бедствия и умиране на коралови рифове, припомня ДПА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG