Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Защо толкова бавно се броят бюлетините в САЩ


Броене на вота на гласувалите по пощата в Джорджия
Броене на вота на гласувалите по пощата в Джорджия
"Никой няма да ни отнеме демокрацията". Kой е по-близо до Белия дом
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Датата е 5 ноември, а все още не е ясно кой е победител на изборите в САЩ, започнали на 3 ноември.

До момента във вота за президент води Джо Байдън с 253 електорски гласа, а Доналд Тръмп получава 214, в Сената силите са изравнени, а демократите имат предимство пред републиканците в Камарата на представителите.

Това, което предизвиква сериозен интерес и полемики е фактът, че развръзката от вота се бави и засега остава неясна.

Ето няколко отговора на въпросите свързани с бавенето на резултатите.

Приключи ли изборният ден?

Да. Изборният ден приключи още на 3 ноември. В момента продължава преброяването на бюлетините, а най-бавно върви процесът при преброяването на вота по пощата.

Кога започна гласуването?

В САЩ е позволено т.нар. ранно гласуване, което може да се извършва както в избирателни секции, така и по пощата или електронно. Началната дата е различна за отделните щати, като най-рано беше възможно да се гласува в Алабама – на 9 септември, а най-късно в ранното гласуване се включиха гражданите на Оклахома – на 29 октомври.

Защо още не знаем кой печели?

Основната причина затова да не е ясно кой печели на изборите е фактът, че тази година гласуването по пощата е много по-масово, отколкото това при предишни случаи. Според данни на Университета във Флорида 64 млн. американци са изпратили гласовете си по пощата, което е двойно увеличение спрямо изборите през 2016 г.

Защо толкова хора гласуват по пощата?

Основна причина за това повече хора да гласуват по пощата е пандемията от COVID-19. Тази възможност за гласуване ограничава възможностите за струпване пред и в избирателните секции.

Досега гласувано ли е по пощата?

Да. В САЩ гласуват по пощата от времето на гражданската война. Това е най-честа практика при войниците, които получават тази възможност още през 1864 г.

В днешни дни 5 щата гласуват почти изцяло по пощата – Вашингтон, Орегон, Колорадо, Юта и Хаваи.

Защо броенето е по-бавно?

Това се дължи най-вече на броенето на гласовете по пощата. Това отнема повече време, тъй като преброителите преминават през по-дълъг процес на верифициране на легитимността на изпратената бюлетина, като например сравняват подписа и адреса на гласуващия.

Защо вотът в едни щати е вече решен, а в други не е?

Тук причините са основно две.

От една страна някои щати като Калифорния, Окръг Колумбия, Аляска, Айдахо и други са бастиони на едната или другата партия и там победителите рядко се поставят под съмнение заради масовото гласуване в едната или другата посока. Така става възможно за единия или за другия кандидат достатъчно бързо да събере необходимия брой гласове, за да може да обяви победа. Всичко това се случва значително по-трудно в щатите, в които силите са изравнени и разликите между победителя и победения са малки. Именно там резултатите се бавят най-дълго и в крайна сметка ще се окажат ключови за крайния резултат.

От друга страна отново основно значение имат гласовете по пощата. Определен брой щати, част от които бяха споменати по-горе, имат система със сериозен опит при приема и обработката на този вид гласове. В месеците преди изборите, благодарение на промени на щатските законодателства, на някои места бяха приети закони позволяващи пристигането на гласове до три и дори девет дни след края на изборния ден. На други места пък е разрешено броенето на гласовете да започне преди 3 ноември. Ето няколко примера:

Флорида – там преброителите се справиха изключително бързо, тъй като в щата от много години приемат множество гласове по пощата. Щатското законодателство позволява гласовете, изпратени при ранното гласуване, да бъдат обработени преди деня на изборите.

Аризона – тук вотът от ранното гласуване до седмица преди изборния ден беше предварително преброен, а бързо се обработиха и гласовете от 3 ноември. Това, което забавя процеса, е преброяването на гласовете получени по пощата в последния момент, чието преброяване може да продължи до петък.

Мичиган – тук вотът на гласувалите по пощата или по интернет можеше да започне чак от 2 ноември. Това доведе до забавяне, а щатският държавен секретар беше обявил, че неяснотата може да продължи дори до петък.

Невада - тук проблемите са няколко, защото за пръв път в историята по пощата бяха изпратени бюлетини до всеки гражданин, който се е регистрирал за участие в изборите. Единственото изискване в щата е бюлетината да бъде изпратена до 3 ноември, но може да бъде получена и по-късно.

Пенсилвания – тук броенето на гласувалите от разстояние можеше да започне едва в деня на изборите. Валидни гласове по пощата пък могат да бъдат получавани до 6 ноември, а избирателните секции могат да продължат броенето до 23 ноември.

Северна Каролина – в този щат бюлетините по пощата се приемат цели девет дни след края на изборния ден – до 12 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG