Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови 80 млн. лв. от бюджета. В поликлиниките ще се правят прегледи за COVID-19


Здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг в неделя вечерта.
Здравният министър Костадин Ангелов по време на извънредния брифинг в неделя вечерта.

В София и в по-големите градове ще се открият обособени места за прегледи за коронавирус, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в неделя вечерта. Той нарече тези места COVID зони и каза, че в тях ще работят лекар, сестра и лаборант. Зоните ще се намират на територията на диагностично-консултативните центрове (ДКЦ).

Целта на новото начинание е да отслаби натиска на COVID кризата върху болниците, прехвърляйки част от тежестта върху бившите поликлиники. Доболничната помощ ще бъде подпомогната с 80 млн. лева, съобщи министър Ангелов.

От тази сума ще бъдат заделени по 5 милиона месечно, които ще отиват за стимулиране на общопрактикуващите лекари. Към заплатите им ще бъдат добавени по 1000 лева.

Новината идва на фона на зачесили съобщения за пациенти с положителни тестове за COVID-19, които не са били потърсени от здравните власти, нито прегледани.

От началото на пандемията през март в България има 74 485 регистрирани случаи на коронавирус. Активните сред тях са 49 048. В болниците са настанени 3715 пациенти с COVID-19, от които 271 са на интензивна терапия.

По-рано през деня от Сдружението на общинските болници в България предупредиха, че не се справят с поставената им задача да осигурят 10% от леглата си за хора с коронавирус, тъй като не всички болници имат нужните специалисти.

В бившите поликлиники ще се правят прегледи, тест за коронавирус, кръвни тестове, а при нужда и рентгенова снимка, каза на брифинга в неделя министър Ангелов. За тези нужди правителството ще отпусне около 3 млн. лева. От тях ще се осигурят и по 1000 лева върху заплатата на работещите в новите центрове.

Диагностично-консултативните центрове, в които ще се разкрият COVID зоните, ще получават и по 10 лева за всеки прегледан. Парите ще се разпределят от управителите между служителите, които пряко имат отношение към обслужването на пациентите.

Първите зони могат да заработят в бившите софийски поликлиники още в сряда, каза кметът Йорданка Фандъкова, която участваше в брифинга.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG