Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън създаде работна група срещу коронавируса, съставена изцяло от лекари и експерти


Джо Байдън
Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обяви създаването на работна група за борба с коронавируса, съставена изцяло от лекари и здравни експерти, която ще се работи за овладяването на пандемията в САЩ.

Групата ще бъде ръководена от Вивек Мърти – главният хирург (който ръководи медицинската дейност към Министерството на здравеопазването - б.р.) по времето на администрацията на Барак Обама, Дейвид Кеслър, който по времето на Джордж Буш баща е оглавявал Администрацията за храните и лекаствата, както и Марсела Нунез-Смит, декан в Здравния университет в Йейл. От месеци насам Мърти и Кеслър консултират Байдън по въпросите, свързани с COVID-19.

“Борбата с пандемията от коронавирус е една от най-тежките битки, пред които администрацията ни ще се изправи и ще бъда информиран от научни данни и експерти”, заяви в обръщение избраният за президент. По неговите думи работната група ще му помогне за съставяне на подхода за справяне с растящия брой на заразените, относно безопасността на ваксините, както и тяхното бързо, справедливо и безплатно разпределение сред населението.

В 13-членния състав на работната група ще влязат и бивши членове на администрацията на Тръмп, както и водещи здравни експерти от най-добрите лечебни заведения и университети в страната.

Медиите в САЩ отбелязват, че решението на Байдън цели да покаже, че той ще разчита изцяло на информацията от научни разработки и мненията на експерти, а няма да взема решения на база на политически съображения. Доналд Тръмп многократно беше обвиняван от медиите и здравни експерти, че не се съобразява с научните доказателства, а понякога и мнението на собствения си щаб за противодействие на пандемията.

В плана си Байдън предвижда да се свърже с всички губернатори на демократите и републиканците, за да бъдат изготвяни едни и същи съобщения и насоки от страна както на федералната, така и на щатската власт.

Едно от очакваните първи действия на избрания за президент е маските да станат задължителни за всички части на страната. По време на кампанията си той обяви, че ще се бори за повишаването на нивата на тестване на населението, както и за създаването на поделение от 100 000 души, които да проследяват епидемиологичните пътеки, както и да създават предпазни материали и да оказват помощ при разпределението на ваксините.

За по-амбициозната му програма обаче той ще трябва да получи и съгласието за отпускане на средства от Сената, който се очаква да продължи да бъде оглавяван от републиканците.

В събота стана ясно, че Байдън печели изборите за Белия дом, след като резултатите от Пенсилвания му осигуриха нужния брой електорски гласове.

Преброяването на гласовете не е приключило във всички щати, а Доналд Тръмп обяви, че ще заведе дела, с които да оспори част от резултатите. Твърденията му, че изборният резултат е бил фалшифициран, вече бяха оспорени, както от членове на Демократическата партия, така и от водещи фигури от Републиканската партия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG