Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдии и адвокати призоваха за ограничаване на откритите съдебни заседания заради COVID-19


Съдиите да отсрочат всички дела, чието разглеждане не е неотложно, за да се ограничи провеждането на открити съдебни заседания в условията на разрастващата се заболеваемост от COVID-19. Това призовава колегите си Съюзът на съдиите в България (ССБ) в отворено писмо, разпространено в сряда. Подобен призив отправят и 25-има известни адвокати от София, Пловдив, Варна, Бургас и Кърджали.

Преди ден Съдийската колегия на ВСС промени правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия от коронавирус, давайки възможност на съдебните председатели сами да взимат решения за отлагане на дела и ограничаване достъпа до съдебни сгради в зависимост от броя на заразените съдии и служители в съответния съд.

Седмица по-рано мнозинството в колегията подкрепи идеята на няколко депутати от ГЕРБ за обявяване на съдебна ваканция до края на 2020 г., през която да се разглеждат само няколко категории неотложни съдебни производства. Това предложение обаче беше разкритикувано от Висшия адвокатски съвет.

В крайна сметка парламентът се отказа от този вариант и вместо него прие промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат, че „при усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт може да създадат организация за отсрочване на насрочените производства и дела за нови дати“. Възможният срок за отсрочване на дела не може да е по-дълъг от 14 дни.

„Управлението на риска чрез вземане на адекватни решения в условията на пандемия е съществен въпрос за всяка правосъдна система, изисква капацитет и ясна ценностна реакция. Не само потребителите на правосъдието – цялото общество трябва да има доверие, че самоуправляващата се съдебна власт е в състояние да вземе разумни решения в обществен интерес, като не допуска хаос и несигурност, цени човешкия живот, но в същото време – не позволява ограничения върху основни конституционни права повече от действително необходимите“, заявяват от ССБ в писмото си, адресирано до всички съдии, председатели на съдилища и Съдийската колегия на ВСС.

Съсловната организция отправя апел към колегите си „да ограничат разглеждането на откритите съдебни заседания, чието отлагане няма да причини последици, непропорционални на защитата на човешкия живот“. Оттам отбелязват, че не бива да бъде прекъсвано разглеждането само на тези казуси, за които това никога не е било допускано досега.

„Това са делата, свързани със защитата на основните права на живот и сигурност (наказателни и за защита от домашно насилие), делата за издръжка, родителски права на ненавършили пълнолетие деца, за осиновяване и за незаконно уволнение, за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител, делата по несъстоятелност; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец, както и специфичните дела, свързани с епидемичната ситуация – за нарушаване на епидемичните мерки и защита от административните актове, които на основание извънредната епидемична ситуация ограничават основни права.“

Междувременно 25-има известни адвокати адресираха свое отворено писмо до ВСС и председателите на всички съдилища, в което посочват, че след като Народното събрание „отказа да поеме отговорност и да обяви съдебна ваканция“, съдиите трябва сами временно да преустановят разглеждането на дела в открити заседания.

„Beчe ca мнoгo cлyчaитe нa зapaзeни и кoнтaктни cъдии, пpoкypopи, aдвoкaти и cлyжитeли, бpoят им ce yвeличaвa лaвинooбpaзнo. Зa cъжaлeниe вeчe имa пoчинaли. Дeлaтa ce oтлaгaт мacoвo, a тeзи, кoитo вce пaк ce paзглeждaт в oткpитo зaceдaниe, пpoтичaт нeпълнoцeннo пopaди изключитeлнoтo нaпpeжeниe и cтpaxa oт зapaзa. Cлyжитeлитe, кoитo пpaвят възмoжнa paбoтaтa и нa cъдa, и нa cтpaнитe, ca пocтaвeни в нeтъpпимa cитyaция – пoд oгpoмнo нaтoвapвaнe зapaди oтcъcтвaщитe cи кoлeги и пoд yгpoзaтa нa yвeличaвaщ ce pиcк зa coбcтвeнoтo cи здpaвe и тoвa нa cвoитe близки“, добавят авторите на писмото, цитирано от правния сайт „Дефакто“.

Призивът е подписан от адвокатите Дaниeлa Дoкoвcкa, Eмилия Heдeвa, Mилeн Paлчeв, Инa Лyлчeвa, Bacил T. Bacилeв, Mapия Шapкoвa, Eлиcaвeтa Пeнчeвa, Cнeжaнa Cтeфaнoвa, Eвeлинa Бoжикoвa, Opлин Tъpнoвaлийcки, Mapиaнa Бpaгa, Beличкa Джaмбaзoвa, Cтaнĸo Kpaлeв, Baня Tpaянoвa, Koнcтaнтин Cимeoнoв, Илиян Bacилeв, Tиxoмиp Цaкoв, Acя Cтoянoвa – Maнджyкoвa, Pyмянa Paдкoвa, Злaткa Cтeфaнoвa, Гeopги Гaтeв, Eмaнyил Пpoфиpoв, Tpeндaфил Tpeндaфилoв, Eнчo Динeв и Cвeтлин Toдopoв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG