Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 36% положителни проби, но и рекорден брой излекувани от коронавирус


3945 нови случая на коронавирус са регистрирани в България за изминалото денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Положителните проби са 36,4 на сто от всички направени 10 830 PCR теста. В София отново има най-много новозаразени - 1116, следва Пловдив с 378 и Варна с 295. На този фон все повече хора се нуждаят от лечение в болница – към момента това са 4478 души, като от тях 276 са в интензивни отделения.

Статистиката, която води Министерството на здравеопазването, показва, че през изминалото денонощие са излекувани 915 пациенти, а 47 са починали. От COVID-19 до момента са се заразили 3459 медицински служители. 181 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа.

От четвъртък до края на месеца всички училища от така наречената червена зона в страната ще преминават към онлайн обучение. Това са областите с повече от 120 заразени на 100 хиляди души население и при 15 % отсъстващи през последната седмица ученици. Мярката важи за учениците от 5-и до 12-и клас и ще става с разрешение от министъра на образованието. Обучението в университетите ще остане дистанционно и след 12 ноември, с изключение на медицинските специалности, когато студентите имат практически занятия.

От заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов стана ясно, че се преустановяват плановият прием и плановите операции с изключение на дейностите, свързани с трансплантациите, диагностиката и лечението на онкологични и онкохематологични заболявания, асистираната репродукция и ражданията, както и психиатричната помощ.

За разлика от редица европейски държави, здравните власти в България не предвиждат засега затягане на противоепидемичните мерки до нивото от пролетта, стана ясно в сряда. Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов това би "изкарало хората на улиците и би имало обратен ефект".

Тук може да следите развитието на ситуацията в България. По света над 52 милиона души вече са заразени с коронавирус от пролетта ,когато Световната здравна организация обяви коронавирусната инфекция за пандемия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG