Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша подкрепи Орбан и също заплаши да блокира бюджета на ЕС


Премиерът на Полша Матеуш Моравецки
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки е изпратил писмо до европейските институции, в което заплашва да блокира седемгодишния бюджет на Европейския съюз (ЕС) заради плана достъпа до средствата от него да бъде обвързан със спазването на принципа за върховенство на правото, съобщи Ройтерс.

Писмото е адресирано до председателите на Европейската комисия и Европейския съвет и е подобно на това, което премиерът на Унгария изпрати седмица по рано.

Моравецки написа в публикация във Фейсбук, че Полша не може да приеме обвързването на достъпа до еврофондовете с върховенството на правото, защото механизмът се основава на произволни и политически мотивирани критерии. Според него приемането на тези критерии ще значи приемане на двойни стандарти спрямо държавите членки на ЕС.

„Затова Полша не може да приеме тази версия на механизма, която ще доведе до преимущество на политически и произволни критерии над независимата оценка“, написа Моравецки.

Преди седмица дебатите между германското председателство на Съвета на ЕС и представители на Европейския парламент достигнаха до предварително споразумение, което предвижда спирането на еврофондовете да се отнася не само за случаите на директни злоупотреби, но и когато държавите членки нарушават независимостта на съдебната система или човешките права.

За да влезе в сила този механизъм, той трябва да бъде приет от Европейския парламент, както и от Съвета на ЕС, който ще гласува с квалифицирано мнозинство. Това значи, че Полша и Унгария сами не могат да блокират приемането му. Одобряването на бюджета на ЕС обаче изисква единодушие между страните членки.

Още през лятото, при обсъждане на въвеждането на подобна мярка, Унгария и Полша заплашиха, че ще блокират приемането на новия европейски бюджет за периода 2021-2027 г.

В петък Виктор Орбан повтори позицията си и каза, че приемането на механизма ще означава ЕС да се превърне в еквивалент на Съветския съюз. „Ако тази регулация, подготвена от Европейския парламент и германското председателство, бъде приета (…) ще сме превърнали ЕС в Съветския съюз“, каза Орбан, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че механизмът ще представлява „изнудване на идеологическа основа без обективни критерии“.

В последните години срещу Полша и Унгария започнаха наказателни процедури за нарушаване на върховенството на правото. Процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор предвижда като крайна мярка отнемане на правото на глас в ЕС на онази страна, която нарушава основен принцип на Общността. Един от основните принципи е върховенството на правото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG