Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зденек Хриб - кметът на Прага, който не се примирява


39-годишният кмет на Прага Зденек Хриб
39-годишният кмет на Прага Зденек Хриб

Всеки ден в 13 часа кметът на Прага Зденек Хриб пристига в Университетската болница, където е завършил медицина и сменя бизнес костюма с бяла престилка. Освен, че сменя дрехите си, промяна е настъпила и в работния му график.

"Както обичайно досега сутринта ми започва в общината. Участвам в срещи, подготвям материали, участвам в пресконференции. Около 13 часа идвам тук и се преобличам в болнични дрехи", разказва Хриб преди Радио Свободна Европа.

Той е дипломиран доктор, който е работил в здравната система като координатор на електронна система за изписване на рецепти. Не е практикувал медицина от 15 години. Защо тогава работи тук като доброволец от повече от 10 дни?

"Основната причината е да мотивирам и други хора да помагат в болниците. Не е лесно на лекарите в момента да се справят с огромния брой нови пациенти с COVID-19. Затова реших да отвърна на апела на чешкото здравно министерство за помощ на медиците", казва той.

В момента 70% от всички болнични легла в страната са заети, поради което правителството се обръща за помощ към доброволци. Целта е специалистите да имат време да се грижат за тежко болните пациенти, докато доброволците и студентите по медицина извършват задачите, които не изискват високо квалифициран персонал.

В Чехия общо 3 000 доктори и 7 400 медицински сестри не могат да работят, защото или са болни, или под карантина. В страната има близо 12 000 нови случая всеки ден през последната седмица и най-висок процент на починалите от коронавирус в Европа. За сравнение, по данни на здравното министерство в България, София заема десето място в тази класация.

Столицата на Чехия - Прага е най-тежко засегнатият регион, където бяха въведени стриктни ограничителни мерки през октомври. Доверието в министерството на здравеопазването обаче беше загубено, когато излезе информация в медиите, че бившият здравен министър сам нарушава карантината. Впоследствие той бе отстранен.

Кметът Зденек Хриб допълва, че има и политическа причина да се включи като доброволец в лечението на пациенти с коронавирус. Той иска да върне доверието в управляващите след скандала с бившия министър. Макар това да идва с риск за собственото му здраве.

Хриб е роден на 21 май 1981 г. в град Славичин в югоизточна Чехия. Завършва медицина в Карловия университет в Прага и участва в медицинска тренировъчна програма в Тайван.

Престоят му там става повод за едно от решенията му, взето само месец, след като поема поста на кмет на чешката столица. Хриб отказва на посланика на Китай да изключи представителя на Тайван от среща на международни дипломати в Прага, на която той е домакин. Китай смята Тайван за автономна област, докато Тайван отстоява своята независимост като отделна държава.

С отказа си кметът се озовава в центъра на политическите отношения между Република Чехия и Китай, който се явява сериозен инвеститор в страната. Предишният кмет, например, е подписал споразумение между Прага и Пекин, с което изразява съгласието си с териториалните претенции на Китай. Хриб обаче отказва, с аргумента, че не се меси във външните политики на двете страни, а развива връзката между двете столици само на ниво градове.

По повод това му решение британският вестник "Гардиън" публикува статия за него със заглавие "Чешкият кмет, който не се поддаде на Китай".

Противопоставянето на световната суперсила не е първото му решение, което заслужава внимание. На 38-годишна възраст той е избран като кандидат на Чешката Пиратска Партия на местните избори през 2018 г. В управлението на столицата младият кмет налага демократичните ценности, поддържани от първия демократичен президент на Чехия Вацлав Хавел, който почина през 2011 г.

Освен противопоставяне на комунистическите режими като този в Китай чрез публична подкрепа за Тайван и Тибет, Зденек Хриб изрази и почит към руския опозиционер Борис Немцов, кръщавайки площада пред руското посолство на негово име. През април 2020 г. пражкото кметство пък премахна статуя в почит на съветския генерал Иван Конев.

По-рано тази година кметът на Прага беше поставен под денонощна охрана, след като разузнавателната служба на Чехия е получила сведения за планове на Руските тайни служби да го отровят.

В началото на 2019 г. пък Хриб поиска от общинския съвет да преименува улица в Прага на името на Павел Адамович – бившия кмет на Гданск в Полша, който беше убит няколко дни по-рано. Адамович отвори града си за бежанците, противопоставяйки се на правителството в Полша, което води антиимигрантска политика.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG