Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма да има надбавки за всички деца според ново предложение на ГЕРБ


Управляващата партия ГЕРБ се отказва от намерението си за плащането на детски надбавки на всички деца и връща критерия по доходи. Спестените 205 млн. лв. ще отидат за обещаното от премиера Бойко Борисов допълнително увеличение на заплатите в МВР с още 5%, както и частично ще покрият обявения от здравния министър ангажимент за 600 лв. добавка към заплатата за всички лекари.

Това стана ясно от промени в проектозакона за държавния бюджет за следващата година, внесени между първо и второ четене от депутати от ГЕРБ, съобщи Медиапул.

"При широкото обществено обсъждане на предложението за отпадане на подоходния критерий при изплащане на помощите за деца ясно се очерта НЕОДОБРЕНИЕ. Основният аргумент е, че мярката не е фокусирана към семейства с по-ниски доходи, за които тези помощи биха били от по-голямо значение. Представители на семейства с по-високи доходи дефинираха мярката като обида към тях и като антисоциална политика", пишат в мотивите си депутатите.

През 2020 г. надбавки получават 570 000 деца от общо 1250 000 по данни на МИнистерството на финансите. Разширяването на помощта за всички деца щеше да струва на бюджета допълнителни 390 млн. лв. Сега управляващите предлагат бюджетът да спести част от средствата и да вдигне размера на плащането и месечния доход на семейството, при което то се полага. Размерът на помощта се увеличава като за едно дете в семейство тя ще стане 50 лв. от началото на 2021 г. при 40 лв. досега. За семейство с две деца плащането става 110 лв. при 90 лв. в момента. Семейните помощи за три деца ще нараснат от 135 лв. на 165 лв., за четири - от 145 лв. ще станат 185 лв. и т. н.

Според предложението се завишава и доходът за получаване на детските. Пълният размер на добавките ще получават семейства, в които доходите на човек са до 510 лв. 80% от помощта пък ще се полага при официален доход между 510 лв. и 650 лв. на човек.

Спестените средства ще бъдат пренасочени за повишение на заплатите в МВР с още 5% над вече заложеното увеличение от финансовото министерство с 10%, пише Дневник, позовавайки се на мотивите на депутатите. Останалите пари от спестените 205 млн. лв. ще подпомогнат частично добавките към заплатите на медицинските лица, които са на първа линия в борбата с пандемията с коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG