Връзки за достъпност

Извънредни новини

От пълен локдаун до полицейски часове. Какви мерки наложиха страните от ЕС за ограничаване на пандемията


Патици кръстосват празните улици на Париж
Патици кръстосват празните улици на Париж

Скокът на броя заразени от COVID-19 от началото на есента в цяла Европа доведе до сериозно затягане на мерките на континента.

В България само в рамките на последния месец се заразиха над 70 хил. души от общо 98 хил. от началото на пандемията.

У нас мерките срещу разпространението на коронавируса продължават да бъдат свързани с носенето на маски на закрити пространства, намаленото работно време на заведенията, затварянето на дискотеки и нощни барове, въвеждането на часове за пазаруване на възрастните и дистанционното обучение за част от учениците и студентите.

Какво правят останалите членки на Европейския съюз (ЕС), за да ограничават пандемията?

Германия

Германия се намира в частичен локдаун. Затворени са кина, театри, фитнеси, басейни, ресторанти и барове, като е позволено взимането на храна за вкъщи.

Училищата и детските ясли са отворени, както и магазините и фризьорските салони.

Забранено е посещението на масови мероприятия, включително посещението на спортни събития. Социалните контакти са ограничени до две домакинства и общо 10 души.

Франция

В същото време Франция наложи втори национален локдаун, който трябва да продължи до 1 декември. Гражданите могат да напускат домовете си, за да ходят на работа, пазаруване на стоки от първа необходимост, медицинска помощ и едночасова тренировка в рамките на деня. Всеки, който излиза от дома си трябва да подаде писмено уведомление за целите, поради които се е озовал навън.

Всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост, ресторанти и барове са затворени. Училищата и детските градини работят, а социалните събирания са забранени.

Испания

Испания се намира в извънредно положение, а в страната е наложен и полицейски час до май 2021 г. Навсякъде, освен на Канарските острови, гражданите са задължени да стоят по домовете си между 23:00 и 06:00 ч. В тези часове е разрешено излизането за работа, купуване на лекарства и помощ за възрастни и деца. На регионалните власти се разрешава да променят началото и края на полицейските часове, както и да затварят границите на регионите за пътувания.

Събиранията на хора се ограничават до максимум шест души, а всеки над шест години е задължен да носи маска на закрити пространства и в градския транспорт. В много региони е задължително носенето на маска и на открито.

Италия

В страната, която беше най-тежко засегната от първата вълна на епидемията, има разделение на три зони, в зависимост от броя на заразените, както и общонационални ограничения.

В най-засегнатите, червени зони всички барове, ресторанти, повечето магазини, както и салоните за красота са затворени. Фабрики и бизнесите, предоставящи базови услуги, продължават да функционират.

В оранжевите зони – тези със средна заболеваемост, са затворени барове и ресторанти, но е разрешена работата на салоните за красота.

Зоните с най-ниска заболеваемост на населението ресторантите и баровете могат да работят до 18 ч.

В цялата страна са затворени музеите, театрите, киносалоните, фитнесите и басейните.

В страната има наложен полицейски час между 23:00 и 05:00 ч. Маските са задължителни навсякъде, освен в домовете, а на училище остават само най-малките.

Подобна на Италия е и ситуацията в Португалия, с изключение на събиранията за сватби и кръщенета, на които могат да присъстват до 50 души.

В Швеция, която доскоро се славеше като държава, която не налага никакви рестрикции на населението, е наложено ограничение за продажбата на алкохол в ресторантите до 22ч., а след 22:30 ч. заведенията трябва да затварят. Маските все още не се препоръчват, но се налага ограничение на до 8 души на маса в ресторанти и кафенета. Останалите ограничения са само препоръчителни, но не и задължителни.

Ирландия, която беше от първите страни наложили локдаун през есента, са забранени социалните и семейните събирания по домовете. Разрешена е срещата между две домакинства, но само в рамките на 5 км. от собствения дом. Продължава работата в училищата, детските градини, строителството и професионалния спорт.

Чехия, която пострада сериозно от втората вълна, е в състояние на извънредно положение. От средата на октомври учениците започнаха изцяло дистанционно обучение, маските станаха задължителни, а ресторантите продават храна само за вкъщи.

Дания наложи локдаун в няколко области, събирането на повече от 10 души е забранено, за района на Копенхаген има ограничения за работата на заведенията и ресторантите.

Литва затвори всички ресторанти кафенета, барове и ресторанти, като остава разрешена доставката на храна. Носенето на маска е задължително на всички публични места. Ограничено е събирането на хора, а училищата преминават почти изцяло на онлайн обучение, с изключение на децата със специални образователни потребности.

Гърция беше една от страните, които регистрираха нисък брой на заболели от COVID-19, но в момента страната отново е под локдаун до 30 ноември. В страната има наложен полицейски час между 21:00 и 05:00 ч., а напускането на дома става с разрешение след SMS. От понеделник в страната затвориха началните училища и детските градини, след като по-рано това се случи с гимназиите и голяма част от магазините.

Разпространението на заразата можете да проследите на интерактивната ни карта.

В България първите заразени бяха установени в началото на март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което впоследствие бе променено на извънредна обстановка, която ще продължи поне до края на ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG