Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безотговорно." Политици призоваха Полша и Унгария да се откажат от ветото си върху бюджета на ЕС


Премиерът на Унгария Виктор Орбан и на Полша Матеуш Моравецки
Премиерът на Унгария Виктор Орбан и на Полша Матеуш Моравецки

Безотговорно - тази дума присъства в по-голяма част от изказванията на европейските политици, които са реагирали на новината за ветото на Унгария и Полша върху бюджета на Европейския съюз.

Двете държави изпълниха заканата си да блокират приемането на многогодишната финансова рамка и пакета от мерки за възстановяване на икономиката на ЕС от последиците от пандемията от COVID-19. Причина за решението им беше планът отпускането на еврофондовете да бъде обвързано със състоянието на върховенството на правото в държавите членки.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан написа в Туитър, че е „разочарован“ и призова държавите членки да „поемат политическата отговорност“ и да приемат финансовата рамка и възстановителния пакет. „Не става дума за идеологии, а за това да помогнем на гражданите в най-тежката криза след Втората световна война“, написа той.

Върховенството на правото се отнася до всички и който го спазва, няма от какво да се притеснява, написа лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер. „Да откажеш на цяла Европа финансиране при най-тежката криза от десетилетия е безотговорно“, написа той в Туитър.

„Гражданите на Полша и Унгария заслужават силна демокрация и върховенство на правото и европейски фондове, за да посрещнат пандемията от COVID-19 и социално-икономическите ѝ последствия“, написа Ираче Гарсия Перез, председател на групата на социалистите в Европейския парламент. „Надявам се техните правителства да им ги осигурят.“

Доналд Туск, председателят на Европейската народна партия – европейското политическо семейство, в което членува и партията на премиера на Унгария Виктор Орбан, написа, че противниците на основополагащите ценности „вече няма да бъдат защитавани от никого“. „Който е срещу принципа за върховенство на правото, е срещу Европа. Очаквам ясна позиция от всички партии в ЕНП“, написа Туск в Туитър.

Правителствата на Полша и Унгария рискуват да тласнат Европа към дълбока криза, коментира Размус Андресен, евродепутат от групата на Зелените и участник в преговорния екип за бюджета на Европейския парламент. „Опозицията на Полша и Унгария е безотговорна. Орбан се страхува, че новият механизъм за върховенството на правото ще навреди на автократичния му режим. Той се опитва да държи Европа и [отговора на пандемията от] COVID-19 за заложници на провалените си политики“, казва той, цитиран от Гардиън.

Приемането на условието отпускането на средствата от бюджета на ЕС и плана за възстановяване да бъде обвързано с върховенството на правото, което предизвика съпротивата на Полша и Унгария, изисква квалифицирано мнозинство от държавите членки да го подкрепят. Това значи, че „за“ трябва да гласуват 55% от държавите членки с общо население 65% от цялото население на ЕС и в такъв случай Полша и Унгария не могат да блокират въвеждането на това условие. Приемането на бюджета обаче изисква държавите членки да са единодушни.

Във вторник министрите на външните работи на държавите от ЕС ще обсъдят ветото на Полша и Унгария. В четвъртък лидерите на европейските държави ще проведат видеоконферентен разговор по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG