Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори: Какво и защо се случи в Пловдив?


Стопкадър от видеото, направено от съпругата на един от починалите пациенти
Стопкадър от видеото, направено от съпругата на един от починалите пациенти

Двама души починаха в Пловдив, след като чакаха 40 минути на стълбите на болница, за да ги приемат. Един от тях е Господин Господинов от с. Брестник, чиято съпруга разказа подробности около това, което се е случило, пред БНТ.

Кадрите бяха излъчени по телевизиите, а случаят стигна до всички медии. Много хора изразяват гнева си в социалните мрежи. Здравният министър е притиснат от въпроси, прокуратурата обяви, че провежда разследване. Какво не е било наред в този случай? И защо се стигна до него?

В следващите редове разглеждаме случая от Пловдив стъпка по стъпка, с въпроси и отговори, за да установим кое точно не е било наред – чакането, преместването от клиника в клиника, липсата на медицински персонал или от всичко по много.

Господин Господинов от село Брестник е имал много заболявания. Жена му разказва, че той е имал 100 процентова инвалидност, 6 преживени инфаркта и рак на бъбреците. Бил е на хемодиализа. В последната седмица е поддържал температура от над 37 градуса. Не е известно да е правил тест за коронавирус. Жена му е търсила лекарска помощ. След много откази, на 14 ноември двамата са стигнали до Инфекциозна клиника в Пловдив.

Защо пациентът не е бил приеман за преглед в местата, към които се е обърнал?

Според реда, посочен от здравните власти, при проблем първо се звъни на личен лекар. Засега няма информация дали Господин Господинов е направил това. Това, че болниците не приемат пациенти за преглед, е най-честото оплакване, с което хората се обръщат към медиите в последните седмици.

Господин Господинов е бил приет в Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив на 14 ноември, събота. Той е настанен в клиниката по инфекциозни болести.

Защо там?

В инфекциозни отделения се настаняват болни с доказан COVID-19. Инфекциозната клиника в болница "Св. Георги" има отделение за настаняване на подозрителни със симптоми и доказано заразени. Господинов е настанен като пациент със симптоми в буферното отделение, където да изчака резултатите си. На това място той е бил в контакт с хора с неизяснен здравен статус в продължение на 24 часа. От болница "Св. Георги" съобщиха, че PCR тестът на Господинов, който е показал, че пациентът има и коронавирус, а не само другите си заболявания, е бил направен едва на 15 ноември, т.е. след неговото настаняване.

Все така на 14 ноември Господинов остава в Инфекциозната клиника. В понеделник, 16 ноември трябва да се случи хемодиализата му по график. Според жена му, това не е направено, а състоянието на Господинов се е влошавало.

Това вярно ли е?

Това е втората голяма въпросителна - кога е трябвало да бъде направена редовната по график хемодиализа и дали и защо болницата е закъсняла с нея. Директорът на "Св. Георги" Карен Джамбазов каза, че пациентът "от доста време не е провеждал хемодиализа", но г-жа Господинова твърди друго - че последната редовна хемодиализа е била "в петък", а следващата по график е трябвало да е в понеделник, 16 ноември. И че тя не се е случила навреме.

Защо се е наложило пациентът да се мести от едно отделение в друго?

В понеделник, 16 ноември, Господинов е трябвало да се премести в новооткритото отделение на болницата. Там се е очаквало да му се направи хемодиализа, защото в инфекциозното отделение, в което първоначално е бил настанен, няма такава апаратура.

Но болният е останал пред входа на това "друго отделение" над 47 минути, казва г-жа Господинова, а през това време никой не е дошъл да го вземе.

Ръководството на болницата не отрича общото закъснение. То отрича, че пациентът е стоял през цялото време на тротоара. Директорът Джамбазов се позовава на думите на шофьора на линейката, според когото пациентът е бил през повечето време в нея, а тя е оборудвана с кислород.

Господинов е бил с кислородна маска. Жена му твърди, че кислородът в нея е свършил, докато чакат.

Свършил ли е наистина кислородът?

Това е третата голяма въпросителна. Не може да се каже категорично дали и в кой момент е свършил кислородът на пациента, защото твърденията на съпругата му и тези на болницата са противоречиви. Господинов умира в стаята, в която е трябвало да се случи хемодиализата му. В смъртния акт пише, че причина за това е бил сърдечен арест и че пациентът е бил с коронавирус.

Така стигаме до следващия въпрос - защо никой не е дошъл да го вземе, след като отделението, в което е трябвало да се премести, е на третия етаж, а сградата няма асансьор.

Защо никой не е дошъл?

В болницата има недостиг на медицински персонал, който се е грижил за други четирима болни, докато Господинов и починалият в същия ден след чакане Любчо Лалев от Пловдив са чакали за помощ. Според г-жа Господинова не е имало носилки, нито инвалидна количка.

Болницата не оспорва тези твърдения. Оправданието: отделението работи само от 2-3 дни и затова "логистиката не е била на ниво".

Но допълнителни легла, без необходимото обезпечаване с медицински персонал, апаратура и възможност за достъп на пациенти в тежко състояние се откриват, защото има заповед на министъра на здравеопазването, която налага "осигуряване на легла". Още с откриването им беше ясно, че те сами по себе си не могат да лекуват.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG