Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19: Близо 38% положителни проби и повече хора, настанени в болница


3899 са новите случаи на коронавирус в България, сочат данните на Единния информационен портал. 37,8% от направените 10311 PCR теста през изминалите 24 часа са положителни.

119 души са починали вследствие на болестта, а излекуваните за последното денонощие са 847 души. Най-много са новозаразените в София - 977, следват област Пловдив с 360 нови случая и област Варна с 255.

През последните седмици в България се отбелязва рязък ръст на разпространението на COVID-19. Общо 5878 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 344 са в интензивни отделения. Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърден COVID-19 са вече 4489, от които 159 са били регистрирани през изминалия ден.

Преди ден стана ясно, че България вече е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по брой починали с COVID-19 на 100 000 души. Според актуалните данни на здравните власти на база последните две седмици, България е на 13-о място в ЕС по заболеваемост. Въпреки това управляващите смятат, че здравната система е подготвена, за да реагира адекватно на втората вълна от коронавирусната епидемия.

На този фон идват сигналите към медиите за отказ от лечение, недостатъчно персонал или легла в болниците. Двама души починаха в Пловдив, след като чакаха 40 минути на стълбите на болница, за да ги приемат. Единствените проблеми, които се признават от властите, са неспазването на противоепидемичните мерки от хората и заболяващите или напускащи медици.

Тук може да следите развитието на ситуацията в България. По света над 56 милиона души вече са заразени с коронавирус от пролетта, когато Световната здравна организация обяви коронавирусната инфекция за пандемия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG