Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три седмици карантина. Валери Симеонов ще настоява пред партньорите си в управлението за по-строги мерки


Valeri Simeonov
Valeri Simeonov

По примера на редица европейски страни и в България противоепидемичните мерки трябва да бъдат по-твърди. Това каза в неделя зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който е един от партньорите в управащата коалиция.

Според съобщение от пресцентъра на НФСБ Симеонов настоява за триседмична карантина.

Той смята, че мерките трябва да се наложат незабавно, защото, за разлика от пролетта, „вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва“.

Симеонов подчерта, че това е позиция на НФСБ, а не на коалицията ГЕРБ – "Обединени патриоти".

"Няма нужда да откриваме топлата вода – нека вземем добрите примери от Европа и дори съседните ни държави", подчерта Симеонов пред ТВ Европа и посочи за пример Белгия.

"Европейската държава затвори на 2 ноември училища, молове, кина, театри, спортни мероприятия и за изминалата седмица отчита два пъти по-малко заболели в сравнение с предходната. В Полша вече обмислят да отворят моловете и магазините, които бяха затворени още през октомври, но те затвориха училищата си до края на годината", каза Симеонов.

Той подчерта, че мярката за училищата е важна, тъй като децата не боледуват, но са най-сериозният преносител на заразата към родители, баби и дядовци.

Решението на Столична община за отваряне на Коледните базари Валери Симеонов определи като престъпление.

По думите на Симеонов той няколко пъти е изразил позицията си пред партията мандатоносител ГЕРБ и ще го стори и на коалиционния съвет идната седмиза.

Засега управляващата формация не възнамерява да затяга мерките. Според здравния министър Костадин Ангелов, ако рестрикциите за ограничаване на пандемията бъдат засилени, има опасност „да изкараме хората на улицата“.

Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България от началото на пандемията досега са 120 697, като от тях 82 125 са активни и в момента. Излекувани са 35 752 души. Починали с COVID-19 досега са 2820 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG