Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирусът: Ръст на настанените в болница и над 40% положителни тестове


1123 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България при направени 2787 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. С над 40 на сто от всички тестове са диагностицирани нови случаи.

Отново най-много новозаразени има в София - 356, следват Бургас със 133 и Кюстендил със 79 нови случая. Расте броят на хората, настанени в болница. Те вече са 6350, а от тях 408 са настанени в интензивни отделения. Според данните на Министерството на здравеопазването са излекувани 772 души, а 60 са починали.

През последните седмици в България се отбелязва рязко увеличение на разпространението на болестта. Въпреки уверението на властите, че здравната система е подготвена, много хора разказват пред медиите за случаи на отказ от лечение поради липса на свободни места.

Преди дни млад мъж почина в Бургас след часове лутане по болници. Седмица по-рано двама души починаха в Пловдив, след като чакаха 40 минути на стълбите на болница, за да ги приемат. Единствените проблеми, които се признават от властите, са неспазването на противоепидемичните мерки от хората и заболяващите или напускащи медици.

Тук може да следите развитието на ситуацията в България. По света над 58 милиона души вече са заразени с коронавирус от пролетта, когато Световната здравна организация обяви коронавирусната инфекция за пандемия. От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модeрна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG