Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отхвърли още един иск на Тръмп срещу изборните резултати


Съдия в щата Пенсилвания отхвърли съдебен иск, заведен от кампанията на Доналд Тръмп с настояване милиони гласове, подадени по пощата на изборите за президент, да бъдат обявени за невалидни. Според съдия Матю Бран, цитиран от Би Би Си, искът се основава на твърдения и е "неоснователен". Този ход проправя пътя към официалното обявяване на демократа Джо Байдън за победител в Пенсилвания, където води с над 80 хиляди гласа.

Това е поредният удар срещу републиканеца и настоящ президент на САЩ Доналд Тръмп, който се опитва да отмени загубата си на президентските избори на 3 ноември, отбелязва Би Би Си.

Тръмп не признава загуба, а представители на Републиканската партия и кампанията му заведоха редица дела, свързани с нарушения на изборния процес. Според федерални и щатски служители, отговорни за сигурността на изборите, доказателства за такива нарушения няма.

Според обработените до момента резултати от изборите Байдън побеждава Тръмп с 306 срещу 232 в Електоралната колегия, която определя кой да стане президент - далеч над 270, които му трябват, за да спечели.

По данни на Ей Би Си има заведени над 23 дела – 15 в Пенсилвания, три в Мичиган, по две в Аризона и Невада и едно в Джорджия. Само миналата седмица адвокатите на президента заведоха 6 дела в Пенсилвания с искания за премахването на над 10 000 бюлетини от два окръга заради нарушения като липсващ номер на улица или липсваща дата до подписа.

За победа в републиканския щаб се смята решението на съд в Пенсилвания, който позволи наблюдателите от кампанията на Тръмп да наблюдават броенето от по-близко разстояние. Положително за президента беше и решението на съдията от Върховния съд Самюъл Алито, който одобри искането на републиканците гласовете по пощата, получени след края на изборния ден в Пенсилвания, да бъдат отделени от останалите бюлетини.

Основната битка, от която Тръмп се надява да спечели, е свързана с евентуалното повторно преброяване на гласовете. Подобно действие няма да е прецедент, тъй като е прилаган в случаи на много малки разлики между двамата кандидати. Различните щатски законодателства имат различни правила, според които се допуска повторно преброяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG