Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изпреварва по смъртност страните в ЕС, които са с по-строги мерки за COVID-19


Близо година след първия регистриран случай на коронавирус в света, България е сред държавите с най-много смъртни случаи от болестта в Европейския съюз.

През последните 14 дни най-много смъртни случаи на 100 хиляди души са регистрирани в Чехия - 23,4%, Белгия е на второ място с 22,1%, а на трето място е България - 17,2%, показват данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Данните от някои от последните дни поставят България дори на първо място, но Европейският център подрежда държавите според последните две седмици, за да покаже коректно тенденциите.

Сред всички засегнати по-тежко страни в Европа обаче, България е единствената, която предприе по-либерален подход и не затвори заведения и магазини. Въпреки сигналите за натиск върху здравната система и починали пациенти заради отказ за прием в болница, правителството казва, че се справя с овладяването на епидемията.

На някои места на Стария континент обаче ограничителните мерки бяха удължени заради нарастващия брой заразени. Тук събрахме някои от предприетите действия в отделни държави.

В "първенеца" Чехия от понеделник децата отново тръгнаха на училище. След седмица се очаква да отворят магазини и заведения, които са затворени от 13 октомври насам. Броят на новите случаи падна от 15 хиляди на ден до няколко хиляди. Строгите ограничения намалиха натиска върху здравната система. В болниците в момента има малко над 6 хиляди пациенти с COVID-19, докато преди две седмици бяха над 8 хиляди. В момента в българските болници има повече заразени, отколкото в чешките.

В Германия за последното денонощие бяха регистрирани нови 10 864 заразени с коронавируса. С това общият брой в страната достигна 929 133, сочат данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс. В Германия обаче смъртността е повече от пет пъти по-ниска от тази в България, според броя на населението. Разпространението е наполовина - 312,9 нови случаи на 100 хиляди души за последните 14 дни, докато в България те са 660,2.

Кметът на Берлин Михел Мюлер каза, цитиран от ДПА, че въведената в началото на месеца карантина ще бъде продължена и след края на ноември.

"Ние се съгласихме, че вече е постигнато много в битката, но то не е достатъчно. При това положение е немислимо да се отказваме от мерките, за които вече сме се разбрали," каза той. Мерките, които трябваше да траят до края на месеца, включват затваряне на ресторанти и барове, театри, музеи и плувни басейни, както и ограничаване на социалните контакти.

След 3 седмици карантина в Гърция страната отново регистрира рекорд на починали с коронавирус - 108 за неделя. Не намалява и броят на заразените в северната част на страната- Солун, Серес, Драма. Очаква се правителството да удължи времето на локдаун и през декември, съобщава БНР.

Силният натиск в болниците на Северна Гърция доведе до мобилизация на частни клиники и лекари. Полева болница работи до сградата на действащата военна болница в Солун, за да поеме всички спешни случаи. Всички заведения, нощни клубове и магазини в Гърция са затворени вече 3 седмици.

В Гърция разпространението и смъртността са наполовина спрямо тези в България. Подобни са данните и в Испания. В началото на тази седмица в областта Каталуния започна поетапното отпадане на някои от ограниченията, въведени заради лавинообразното нарастване на броя на заразени с коронавирус. През последните 2 седмици обаче се наблюдава трайна тенденция на спад, което накара местното правителство да отпусне някои от мерките. Отпадането на забраните ще бъде на четири фази. Първата е от 23 ноември.

Ресторантите и кафенетата отварят врати с капацитет от 30% заетост вътре и на терасите максимум по четири души на маса с разстояние от 2 метра. Длъжни са обаче да приключват работа в 21.30. Работа отново започват и театрите и кината, но с 50% от заетите места. 8 месеца след като бяха забранени, вече ще има и концерти, но не с повече от 500 души публика.

Ваксината срещу коронавирус, разработена от „Пфайзер“ и „Бионтек“, може да бъде одобрена за използване във Великобритания още тази седмица, предаде Ройтерс. Британските регулаторни органи може да разрешат това дори преди ваксината да бъде разрешена за използване в САЩ. Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината на „Пфайзер“ и очаква до края на годината да получи 10 милиона дози.

В Германия министърът на здравеопазването съобщи, че страната може да започне програма за ваксинация още следващия месец. Според Йенс Шпан "има причини за оптимизъм, че в Европа може да има одобрена ваксина още тази година".

На този фон в понеделник стана ясно, че ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордският университет, постига средна ефективност от 70% при защита срещу коронавируса. При увеличение на дозата ефективността може да достигна и до 90%. За последния месец това е третата ваксина, за която учените съобщават, че дава добри резултати в защитата срещу коронавируса. Експерименталните ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ показаха 95% ефективност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG