Връзки за достъпност

Извънредни новини

AstraZeneca започва нови изпитания на ваксината си заради случайно откритие


Фармацевтичната компания AstraZeneca вероятно ще започне нови изпитвания за ефикасността на своята ваксина за COVID-19. Този път изследванията ще се правят с по-малки дози заради възникналите въпроси в последния етап на проучването, съобщава Ройтерс.

Новинита идва на фона на изказаните съмнения от експерти относно ефикасността на разработената от британско-шведската компания ваксина. Това може да намали шансовете на AstraZeneca да получи по-бързо одобрение от регулаторите в Европейския съюз и САЩ.

Ваксината е разработена съвместно с Оксфордския университет. Тя повиши надеждата за скорошно ефективно оръжие срещу пандемията, защото се съхранява по-лесно от другите обявени ваксини и е по-евтина от разработките на Pfizer-BioNTec и Moderna.

Цената на ваксината на AstraZeneca е 2.50 долара, докато тази на Pfizer е по 20, а на Moderna - между 15 и 25 долара.

Но някои учени поставиха под въпрос достоверността на резултатите, които показват ефективност от 90 % при подгрупата пациенти, третирани първо с половин доза, последвана от цяла.

Ръководителят на изследователския екип на AstraZeneca Мийн Пангалос каза за Ройтерс, че са установили това случайно и че първоначалното приемане на половин доза е станало погрешка.

Американски учени коментираха, че откритата случайно по-висока ефективност е при хора на възраст до 55 години, които е по-малко вероятно да развият тежко заболяване от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG