Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първите ваксини на "Пфайзер" вече пътуват към Европа


Американската авиокомпания United Airlines започна да доставя до складове в САЩ и в Европа ваксината срещу COVID-19, произведена от фармацевтичната компания „Пфайзер. Това се случва още преди да има официално одобрение нито в САЩ, нито в ЕС.

По данни на „Уолстрийт джърнъл“ авиокомпанията, в сътрудничество с „Пфайзер“, е започнала доставките на ваксината с товарни чартърни полети. В момента се зареждат складове в американския щат Мичиган и в Белгия, посочва БТА.

За извършване на доставките авиокомпанията е поискала от Федералното авиационно управление на САЩ разрешение за транспорт на 6,8 тона сух лед, което е пет пъти повече от разрешеното по закон. Ледът е необходим за поддържане на ниска температура на борда, за да може ваксината да се съхранява безопасно.

Миналата седмица германската фармацевтична компания “Байонтек” и нейният американски партньор „Пфайзер“ подадоха искане за регистрация на ваксината в Управлението по санитарен надзор на качеството на хранителните продукти и медикаменти в САЩ.

Специалисти от надзорния орган ще проучат искането, а след това то ще бъде разгледано и от колегия независими експерти, които трябва да се съберат на 10 декември. По този начин използването на ваксината в извънредни ситуации може да бъде одобрено около средата на декември. Тогава се очаква разрешително и в Европейския съюз.

Въвеждането на ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19 е основната надежда за овладяването на разпространението на коронавируса по света. Няколко компании вече обявиха, че са готови с ваксина - "Пфайзер" ("Байонтек"), "Модeрна”, както и AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет.

"Надеждите на милиарди хора"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG