Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Запази ме" с 24 лева на ден. Кой може да получи помощ по време на затварянето


Министърът на труда и социалната политика издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, които попадат в обхвата на новата мярка за подпомагане по време на наложените по-строги мерки за ограничаване на коронавируса. С по 24 лева на ден ще бъдат подпомогнати служителите от временно затворените бизнеси.

Мярката за компенсациите е озаглавена „Запази ме“. Подаването на документите започва понеделник. Компенсациите от 24 лв. на ден могат да получат хората, които работят на 8-часов работен ден. Сумата е дължима от датата на заповедта за неплатения отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 21 декември. Това се отнася за фирмите, които директно преустановяват работа заради наложените противоепидемични мерки.

Ако родител в неплатен отпуск получава месечна компенсация за гледане на дете до 14-годишна възраст, преминало в дистанционна форма на обучение, няма да може да получава и средства от мярката „Запази ме“, стана ясно от заповедта.

Помощ могат да получат всички търговски обекти, в случай че търговският обект се намира на територията на търговски център, с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините.

Право на компенсации имат и заети във фирми за организиране на семинари, конкурси и обучения, които също са засегнати от затварянето.

За компенсациите могат да кандидатстват и работещите по колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Образците на всички декларации и приложения, които се изискват при кандидатстването вече са налични на сайта на Агенцията по заетостта.

Как може да се кандидатства:

  • по електронен път, по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги или с персонален идентификационен код чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, подписани с квалифициран електронен подпис;
  • с препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран пощенски оператор;
  • на хартиен носител при спазване на ограниченията и изискванията за работа, съобразно актуалните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса;

От петък вечерта в България са в сила нови, по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Затворени са всички заведения, фитнеси, молове. Учебните занятия са неприсъствени поне до 21 декември, когато се очаква мерките да бъдат ревизирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG