Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е политическа поръчка". Започна делото за заличаване на проруската партия "Възраждане"


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в Софийския градски съд
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в Софийския градски съд

Няколко десетки протестиращи се събраха в понеделник сутринта пред главния вход на Съдебната палата в София. Поводът беше първото заседание на Софийския градски съд (СГС) по делото за заличаване на проруската партия „Възраждане“, образувано по искане на прокуратурата.

През юли от държавното обвинение внесоха искова молба за това в съда, позоавайки се на извършена проверка на партията по сигнал, подаден през юни. Софийската градска прокуратура констатира наличие на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията. Към датата на провеждане на събранието 86 лица, вписани като учредители, са били в чужбина.

Прокуратурата твърди, че от 580 учредители на „Възраждане“, 108 са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87 – че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 души пък са свидетелствали, че изобщо не са присъствали на събранието.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отрича тези твърдения и в понеделник обяви, че върху разпитаните свидетели по делото е оказван психологически натиск, а апртията е подложена на политическа репресия.

„Tъй кaтo тoвa e пoлитичecкa пopъчкa, мoжeм дa oчaквaмe и дpyги нeщa. Moжeм дa oчaквaмe apecти, мoжeм дa oчaквaмe и пoceгaтeлcтвa въpxy нac. Oчaквaмe, зaщoтo нac ни yпpaвлявaт xopa, кoитo нe ce cвeнят дa изпoлзвaт пpoкypaтypaтa кaтo пoлитичecкa бyxaлкa и кaтo инcтpyмeнт нa opгaнизиpaнaтa пpecтъпнocт“, обяви Костадинов пред медиите.

В началото на заседанието Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата да гледа казуса при закрити врата и даде ход на процеса. След това бяха разпитани трима свидетели, които потвърдиха, че са присъствали на учредителното събрание на „Възраждане“, но когато били на разпити в ДАНС, не разбрали какво ги питат. Делото ще продължи на 8 февруари със снемането на показания от други трима свидетели.

Според адвоката на „Възраждане“, цитиран от БНР, „т.нap. oбвинeниe зa мъpтви дyши дo мoмeнтa e caмo eднo гoлocлoвнo твъpдeниe oт cтpaнa нa пpoкypaтypaтa, нeпoдкpeпeнo c никaкви дoкaзaтeлcтвa пo дeлoтo“.

Проруската формация на Костадинов беше основана през 2014 г. и стана популярна със силно критичните си позиции спрямо НАТО и ЕС, който определя като „затвор”. Лидерът на партията е общински съветник във Варна и бивш член на НФСБ и ВМРО, която през 2011 г. го издигна като кандидат за кмет на Варна. На парламентарните избори през 2017 г. „Възраждане“ получи малко над 1% от действителните гласове.

В момента срещу Костадинов прокуратурата води две досъдебни производства – за всяване на паника по време на извънредното положение заради епидемията от коронавирус и по подозрения, че е отклонявал средства от партийната субсидия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG