Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Генеричен план". Правителството гласува как ще бори пандемии


Здравеният министър Костадин Ангелов за пореден път подчерта, че ваксините ще бъдат доброволни
Здравеният министър Костадин Ангелов за пореден път подчерта, че ваксините ще бъдат доброволни

Осем месеца след началото на ковид кризата в България правителството гласува План за готовност при пандемии. Приемането му е в изпълнение на решение на Народното събрание, което задължи кабинета до 22 ноември да актуализира и да приведе в действие Националния план за готовност при грипна пандемия.

"Това е генеричен план, който касае всички възможни пандемии", каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Неговата цел е ограничаването на заболеваемостта и смъртността, осигуряване на възможност за лечение, поддържане на функционирането на основни сектори и служби, както и осигуряването на достоверна информация.

"Този пандемичен план е програмен документ. Той е в основата на всички планове, които ще се правят оттук нататък", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"По отношение на плана за COVID 19 - той е на сайта на Народното събрание, на стенограмата на парламента. Може да си го свалите. 30 минути го представях от трибуната на Народното събрание. Достъпен е", обясни здравният министър по повод на стратегияна на кабинета във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса.

Над 2 млрд. лева са били похарчени до момента за справянето с пандемията от COVID-19 в България, каза Костадин Ангелов. Значителна част от средствата се насочват към служителите на първа линия. Сумата, която се отделя за тях, се равнява на 80 млн. лв. на месец, а в началото на 2021 г. може да достигне повече от 100 млн. лева месечно.

По време на пресконференцията, на която присъстваха и представители на Националния оперативен щаб (НОЩ), стана ясно, че до края на седмицата ще бъде оповестен и план за реализирането на ваксинацията против коронавируса в България.

Министър Ангелов каза, че ваксинирането ще бъде доброволно и никой няма да бъде принуждаван да го извършва. Главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев добави, че за да бъде ефективен процесът на национално ниво, е необходимо над 70% от гражданите да се включат в него.

Първи ваксина ще получат хората от определените от здравните власти като рискови групи.

Първите доставки на ваксини ще бъдат получени до края на 2020 г. или началото на 2021 г. За тези доставки държавата ще осигури необходимите хладилници, поддържащи температура до минус 70 градуса по Целзий. На първо време такива ще бъдат налични на две места в София, както и на още едно в Бургас. По думите на министър Ангелов те ще са напълно достатъчни за първата доставка. На по-късен етап с хладилници ще бъдат оборудвани и всички Регионални здравни инспекции.

Къде са фризерите за минус 80 градуса?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Националната кампания за ваксиниране ще бъде ръководена от генералния директор на Българския червен кръст (БЧК) проф. Красимир Гигов.

Междувременно министър Ангелов каза, че е рано да се дават генерални оценки за въздействието на наложените ограничителни мерки от края на миналата седмица, но добави, че се наблюдава лека тенденция за ефект от тях. Според него, ако ситуацията продължи да се подобрява, държавата има план да започне с отпускането на мерките. Първа стъпка ще бъде отварянето на детските градини и яслите.

“С недобро чувство забелязвам какво е случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър (за ограниченията, б.а) в частта за събирания по различни поводи”, каза Ангелов и допълни, че се получават много сигнали за нарушения, включително и за работата на хотелите и къщите за гости.

В България първите заразени бяха установени в началото на март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което впоследствие беше променено на извънредна обстановка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG