Връзки за достъпност

Извънредни новини

Интерпол: Криминалният сектор може да се опита да продава фалшиви ваксини срещу COVID-19


Международната организация на криминалната полиция Интерпол предупреди, че организираните престъпни групи са насочили интереса съм към ваксините срещу COVID-19 и могат да се опитат да продават фалшиви дози.

От организацията съобщиха, че са обявили глобална тревога сред 194-те държави членки на Интерпол и са ги предупредили, че е необходима подготовка. По техни данни атаките срещу ваксината от страна на организираната престъпност могат да бъдат както физически, така и във виртуалния свят.

"Надеждите на милиарди хора"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

“Докато правителствата се подготвят с предоставянето на ваксините, криминалните организации планират да се внедрят или да нарушат линиите за доставка. Те също така ще атакуват обществото през фалшиви уебсайтове и с фалшиви лекарства, което може да представлява сериозна заплаха за здравето и живота“, каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Очаква се масовите доставки на ваксини да започнат в края на декемрви и началото на януари. В сряда Великобритания одобри за широка употреба ваксината за COVID-19 на Pfizer и BioNTech.

Българските здравни власти обявиха, че първите дози от ваксината ще пристигнат в следващите седмици и ще са предназначени за най-уязвимите групи. Ваксините в България ще се поставят на пациентите само доброволно.

От началото на пандемията в България общият брой на заразените достигна 148 775, а активните случаи са 91 587.

В света броят на заразените е вече над 64 млн. души. Разпространението на заразата можете да проследите в реално време на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG