Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария няма да допусне бюджета на ЕС да е обвързан с изискване за върховенството на закона


Виктор Орбан
Виктор Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди в петък, че страната му няма да приеме към 7-годишния бюджет на Европейския съюз да има прилежащ критерий за върховенството на закона. Част от финансовата рамка е и Фондът за възстановяване от кризата, причинена от пандемията с коронавирус.

Полша и Унгария блокираха приемането на Многогодишната финансова рамка на 16 ноември. Общият бюджет на ЕС за следващите години възлиза на близо 1.1 трилиона евро, а планът за възстановяване – на допълнителни 750 млрд. евро.

Двете държави в момента са разследвани за липса на независимост на изпълнителната власт, медиите и неправителствените организации. Ако предложението за обвързване на върховенството на закона с разпределението на европейските фондове бъде прието, Варшава и Будапеща рискуват да загубят милиарди.

Премиерът на Унгария обаче настоява, че критерият за спазване на върховенството на закона и бюджета на Европейският съюз трябва да са два отделни.

"За нас това решение – да закачат някакво лепящо се листче върху куп хартия, не работи. Унгария настоява двете неща да са отделно", каза той.

Стана известно също, че Унгария и Полша са сключили споразумение да гласуват еднакво по темата.

Отказът им да приемат условието ще доведе до закъснение в приемането на общия бюджет. Ако не се намери решение до Европейския съвет следващата седмица, вероятно ще се наложи ЕС да приеме извънредна финансова рамка и да "отключи" помощта за борба с вируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG