Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демонстранти отбелязаха 150 дни от началото на протестите срещу правителството с хвърляне на тикви


Протестиращите хвърляха тикви пред сградата на Министерския съвет
Протестиращите хвърляха тикви пред сградата на Министерския съвет

Няколко стотин души отбелязаха 150-ия ден от началото на антиправителствените протести с хвърляне на тикви пред сградата на Министерския съвет и шествие в центъра на София. Акцията беше организирана от майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“, съобщи „Дневник“.

Протестиращите се събраха около 14 часа на площад „Независимост“ и блокираха движенето. След това протестиращите минаха през коледния базар в градинката пред Народния театър, отидоха пред Съдебната палата, и продължиха по бул. „Витоша“. Следващата спирка на шествието беше сградата, в която се помещават редакцията на бТВ и централата на ГЕРБ. „Дневник“ съобщи, че демонстранти са се опитали да влязат в редакцията на телевизията, но не са били допуснати. След това са се насочили обратно към Министерския съвет.

Протестът с искане за оставка на правителството и на главния прокурор започна през юли. Тогава трима политици от извънпарламентарната партия „Демократична България“ се опитаха да стигнат по море до държавен плаж, но бяха избутани обратно във водата от служители на НСО, охраняващи намиращата се наблизо резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Президентът Румен Радев поиска след това сваляне на държавната охрана на Доган и непосредствено след това представители на прокуратурата влязоха в президентството, което предизвика първия протест.

В началото на ноември заради пандемията от COVID-19 организаторите на демонстрациите - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, които наричат себе си Отровното трио, прекратиха протестите и поставиха началото на граждански акции и комитети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG