Връзки за достъпност

Извънредни новини

И адвокатът на Тръмп Руди Джулиани е заразен от COVID-19


Руди Джулиани
Руди Джулиани

Личният адвокат на президента Доналд Тръмп Руди Джулиани е с положителен тест за COVID-19. Той е поредният представител на близкия кръг около президента на САЩ, който е заразен с коронавирус.

Тръмп написа в Туитър, че бившият кмет на Ню Йорк е с позитивен тест.


Синът на Джулиани Андрю, който е специален асистент на Тръмп, написа по-късно, че баща му "си почива, получава страхотна грижа и се чувства добре". Самият Андрю Джулиани беше с положителен тест преди месец.

Медиите в САЩ съобщават, че 76-годишният Джулиани е приет в болница във Вашингтон за лечение, но нито адвокатът, нито болницата са потвърдили това.

Джулиани е начело на екипа на Тръмп, който води съдебни битки срещу резултатите от изборите на 3 ноември, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън.

Джулиани обикаляше оспорваните щати в последните седмици и се появи на няколко събития без маска, за да говори за нарушения на изборите, за което доказателства все още не са представени.

В неделя Джулиани се появи по телевизия Фокс нюз по сателитна връзка, за да говори за съдебните искове от името на Тръмп. Почти половината от тях вече са отхвърлени от съдиите.

Повечето щати сертифицираха резултатите си и официални представители на щатско и федерално равнище няколко пъти казаха, че не са открили доказателства за измами.

След новината за положителния тест на Джулиани, властите в Аризона затвориха и двете камари на местния Конгрес, където адвокатът на Тръмп проведе срещи с десетина републикански законодатели.

Тръмп и голяма част от сътрудниците му отхвърлят призивите на здравните власти за носене на маски и избягване на струпвания на много хора, за да се предотврати разпространението на COVID-19. САЩ е най-засегнатата от пандемията страна в света с близо 15 милиона заразени и над 280 хиляди смъртни случаи.

Коронавирусът застигна голяма част от обкръжението на Тръмп -няколко служители в Белия дом, членове на семейството му и висши представители на администрацията му бяха заразени. Самият Тръмп прекара три дни в болница през октомври след положителен тест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG