Връзки за достъпност

Извънредни новини

Расистка проява прекъсна мач от Шампионската лига


Четвъртият съдия на срещата Себастиан Култеску беше обвинен в расизъм от футболистите и щабовете на двата отбора
Четвъртият съдия на срещата Себастиан Култеску беше обвинен в расизъм от футболистите и щабовете на двата отбора

Футболната среща от груповата фаза на Шампионската лига между френския Пари Сен Жермен и турския Истанбул Башакшехир, която се игра вторник вечер в Париж, беше прекъсната заради расистка проява. До ситуацията се стигна, след като от щаба на турския отбор обвиниха четвъртия съдия на мача румънеца Себастиян Култеску в обида на расова основа към помощник-треньора на гостите Пиер Уебо.

До ситуацията се стигна след спор за съдийско решение, вследствие на което Уебо трябваше да бъде изгонен от скамейката. Според състезатели и треньори четвъртият съдия Култеску е нарекъл помощник-треньора “черен”, когато е посочвал на главния съдия Овидиу Хатеган кого точно да изгони.

В част от записите се вижда ядосаният Уебо, който пита четвъртия съдия “защо каза негро”.

По информация на Франс прес помощникът е казал на румънски: “Черният там. Това не е позволено. Отиди и го посочи. Този, черният“.

В знак на протест и съпричастност към тъмнокожия помощник-треньор футболистите и щабовете на двата отбора решиха да напуснат терена и се прибраха в съблекалните.

След близо час, двата отбора започнаха отново да загряват и изглеждаше, че срещата може да се поднови, но в крайна сметка футболистите отказаха да я доиграят, ако Култеску не бъде отстранен изцяло от нея. Това по правилник обаче се оказа невъзможно.

Късно снощи от УЕФА обявиха, че мачът ще бъде доигран, “на основата на изключение” в сряда и ще бъде ръководен от друг съдийски екип.

От футболната централа съобщиха, че ще бъде направено задълбочено разследване на казуса от вторник вечерта.

На събитието реагира и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е свързван с турския клуб.

“Осъждам расистките реплики по посока на Пиер Уебо, част от екипа на Башакшекир и съм убеден, че УЕФА ще вземе съответните мерки“, написа той в Туитър.

Двата отбора също публикуваха съобщения на официалните си канали, с които осъждат проявите на расизъм.

Европейската футболна централа УЕФА води множество кампании за премахването на расизма от футбола и дори създаде протокол, по който заради прояви на публиката всеки мач може да бъде прекратен.

Преди година в срещата между националните отбори на България и Англия, почти се стигна до прекратяване заради расистки скандирания на публиката в София.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG