Връзки за достъпност

Извънредни новини

Телевизионна водеща стана 43-ият убит журналист по света за 2020 г.


Журналистката и активистка за правата на жените Малала Майванд беше застреляна в четвъртък
Журналистката и активистка за правата на жените Малала Майванд беше застреляна в четвъртък

Журналистка беше убита в източната провинция на Афганистан Нангархар. Популярната телевизионна водеща и активистка за правата на жените Малала Майванд е била открита застреляна заедно с шофьора си, с когото е отивала на работа в главния град от провинцията, Джалалабад.

Майванд е водеща в телевизия Еникас от 8 години. Директорът на канала обвини "враговете на страната" и каза, че неговите журналисти са получавали заплахи и преди. Никой все още не е поел отговорност за убийството. В тази провинция са активни и талибаните, и т.нар. Ислямска държава. Говорителят на талибаните Забинула Муджахид отрече да имат нещо общо.

Убийствата на популярни фигури, сред които и журналисти, стават все по-чести в последните месеци в Афганистан, въпреки преговорите между правителството и талибаните за край на продължаващата десетилетия война.

Убийството на Майванд идва по-малко от месец след взривяването на журналиста от Радио Свободна Европа в Афганистан Илияс Дайе.

На 7 ноември беше убит и популярен бивш телевизионен водещ от Толо ТВ. През май в столицата Кабул бяха убити репортер и техник от частна телевизия.

До днес убитите журналисти в Афганистан от началото на 2020 г. са четирима. Това нарежда страната сред трите най-опасни за репортери в света. Убийството на Майванд съвпадна с публикуването на доклада "Бяла книга за журналистиката по света" на Международната федерация на журналистите.

Според доклада от 1990 г. насам по света са убити 2658 журналисти. Само през тази година убитите са 42, като с днешното убийство в Афганистан стават 43. В момента в различни затвори по света лежат 235 журналисти.

Най-много убити репортери през 2020 г. има в Мексико - 13, следва Пакистан с 5, Афганистан с 4, Индия, Ирак и Нигерия - по трима.

Най-много журналисти зад решетките в момента има в Турция - 67, Египет - 21, Китай - 23, Еритрея - 16, Саудитска Арабия - 14, Беларус - 11, Йемен и Камбоджа - по 9, Камерун - 6, Мароко и Мианмар - по 5.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG