Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп иска резултатите от изборите в 4 щата да бъдат обявени за невалидни


Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна към Върховния съд на САЩ с молба да го включи като заинтересована страна в подадения от щата Тексас иск за обявяване за недействителни на резултатите от президентските избори в четири ключови щата.

Това се случва само ден след като Върховният съд отхвърли искане за незачитане на резултатите в щата Пенсилвания. Демократът Джо Байдън спечели изборите за президент с преднина от повече от 7 милиона гласа и с 306 електорални гласа срещу 232 за Тръмп.

Във вторник главният прокурор на Тексас, републиканецът Кен Пакстън, обяви, че е подал иск във Върховния съд срещу щатите Джорджия, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

Той се аргументира с това, че промените, които те са направили в избирателните процедури по време на коронавирусната пандемия, са незаконни. "Резултатите от изборите в тези щати трябва да бъдат признати за недействителни", се посочва в иска.

Искът на Пакстън повтаря неверни, опровергани и неподкрепени с факти твърдения, свързани с гласуването по пощата в четирите щата. „Най-малко 17 щата се присъединиха към Тексас по делото срещу най-голямата изборна измама в историята на Съединените щати“, написа Тръмп в Туитър.

Тръмп продължава да твърди, че е спечелил изборите. Почти всички съдебни дела, заведени от него, са отхвърлени от съдилища в цялата страна.

"Съжалявам за тексасците, чиито данъци се пилеят за толкова откровено възмутително дело“, коментира главният прокурор на Уисконсин Джош Кол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG