Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мнозинството във ВСС отказа да изслуша главния съдебен инспектор заради "ЦУМ-гейт"


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изобщо не обсъди в четвъртък предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за изслушване на главния съдебен инспектор Теодора Точкова по повод проверката на т.нар. случай „ЦУМ-гейт“.

Става въпрос за проверката на Инспектората към ВСС по проведената през 2017 г. среща между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев“ в офиса на бившия член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов в ЦУМ. Тя завърши със заключение за липса на данни за нарушение на Цацаров, въпреки че издателят твърдеше, че e бил заплашен заради редакционната политика на вестника си.

Повод за предложението на Панов за изслушване на Точкова стана публикацията на Свободна Европа от ноември за действията на Точкова, с които над 4 месеца беше възпрепятствала предоставянето на документите от проверката на гражданския активист Николай Неделчев.

Той окончателно осъди Инспектората към ВСС по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) през юли, но така и не получи поисканите материали. Причината беше, че Точкова заведе дело във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на съдебното решение, което също загуби през ноември. Върховните съдии дори определиха действията ѝ като „злоупотреба с право“, заради което на 3 декември Панов внесе във ВСС предложение за нейното изслушване.

Преди два дни пък Съюзът на съдиите в България поиска парламентът да обсъди случая, тъй като депутатите избират членовете на Инспектората и главния инспектор. Засега оттам липсва реакция по темата.

Междувременно главният съдебен инспектор изпрати до ВСС и медиите своя позиция, в която отхвърляше всички критики, но без да коментира констатацията на ВАС, че е злоупотребила с права. Наред с това, преди ден Неделчев най-накрая получи исканата от него информация, от която се разбра, че Сотир Цацаров и Георги Гергов изобщо не са съдействали на проверяващите съдебни инспектори. Въпреки това, те са приели за достоверна позицията на бившия главен прокурор, че не е заплашвал Дончев в ЦУМ.

Още преди Лозан Панов да представи и мотивира предложението си за изслушване на Точкова, членът на Прокурорската колегия Йордан Стоев го призова да оттегли тази точка от дневния ред на Пленума. Като причина изтъкна, че главният инспектор вече е коментирала писмено случая и е предоставила информацията, поискана от Неделчев по ЗДОИ.

След като председателят на ВКС отказа да оттегли предложението си, Стоев направи контрапредложение – тази точка от дневния ред да не бъде разглеждана „поради отпаднала необходимост“. Идеята му беше активно подкрепена от неговия колега от Прокурорската колегия Огнян Дамянов, както и от представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Панов им опонира, че съветът трябва да поиска обяснение от Точкова, чиито действия по случая оставят съмнения, че Инспекторатът е послужил като „чадър“ над Цацаров, а сега на свой ред ВСС служи като „чадър“ над главния инспектор. Той дори призова Точкова да си подаде оставката. Тезата, че тя трябва да бъде изслушана, беше подкрепена и от Атанаска Дишева.

В крайна сметка мнозинството в Пленума прие предложението на Стоев с 12 гласа „за“ и остави без разглеждане точката за изслушване на главния съдебен инспектор. „Против“ гласуваха само Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Три години по-рано мнозинството от членовете на ВСС по подобен начин отказаха да изслушат самия Сотир Цацаров заради участието му в „ЦУМ-гейт“. Тогавашният главен прокурор дори не пожела да участва в обсъждането на тоа предложение и напусна заседателната зала на съвета. Впоследствие беше образувана проверката на Инспектората, която не откри нищо укорително в поведението му при срещата с Дончев и Гергов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG