Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не трябва да влизаме в обяснителен режим". Захариева потвърди позицията на София за Скопие


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

България не иска да дава обяснения за позицията си за отлагане на преговорите между Европейския съюз (ЕС) и Северна Македония, а Скопие трябва да преодолее редици стереотипи, за да тръгне по пътя към присъединяването. Това заяви по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на депутатски въпроси по темата.

През ноември България блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Посочената причина беше, че българските условия пред Скопие не са отразени в преговорната рамка, която трябва да бъде одобрена от всички държави членки.

"Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България. Не трябва да влизаме в обяснителен режим. Това е моят призив. Ние сме разяснили и продължаваме да разясняваме нашата позиция за причината за невъзможност на България да подкрепи преговорната рамка", каза Захариева.

Тя потвърди, че правителството настоява за добросъседски отношения и пътна карта, която да наблюдава изпълнението на договора. Както и в европейските документи да бъде записан "официален език на Република Северна Македония", а не македонски език.

"Ние сме съседни държави. Поне от страна на българския народ има изключително приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата. Надявам се да се запазят такива въпреки отвратителната кампания", допълни още Захариева.

България има единна външна политика по темата за Северна Македония, добави тя. За външния министър най-същественият проблем е неизпълнението на Договора за добросъседство и приятелство, в който има ясен мандат на комисията. Той е бил едностранно прекратен от Северна Македония с мотива, че идват избори.

"В този договор също така има текст и за едностранно задължение от страна на Северна Македония за това, че няма да има никакви претенции за наличие на така нареченото македонско малцинство в България", каза още Захариева.

По-рано през декември България изостри тона към Северна Македония с аргумента, че страната нарушава подписания през 2017 г. договор за приятелство и добросъседство и поиска държавата да признае, че езикът и идентичността на Северна Македония имат български корени. Македонското правителство определи това искане като неприемливо.

На 8 декември правителството в Скопие публикува изявление, което определя действията на София като „тежка геостратегическа грешка“. „Блокирането на рамката за преговори е в ущърб на основните принципи и ценности на Европейския съюз“, се казва още в изявлението.

В отговор София поиска от Скопие да прекрати това, което смята за кампания за дискредитиране на България, за да може отношенията между двете държави да се подобрят. Това стана ясно от думите на министъра на външните работи Екатерина Захариева, която ден по-късно се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG