Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сделката за придобиването на Нова телевизия от собственика на БТК стигна до КЗК


Досега Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) взима бързи решения, когато става въпрос за братя Домусчиеви и действията им на медийния пазар в България
Досега Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) взима бързи решения, когато става въпрос за братя Домусчиеви и действията им на медийния пазар в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала преписка по намерението на “Юнайтед Медия” да придобие контрола върху "Нова Броудкастинг Груп", съобщиха от антимонополния орган. В петък от ръководството на българската медийна група, която в момента е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, обявиха, че водят преговори за нейната продажба.

“Юнайтед Медия”иска да получи контрола върху медиите и групите от портфолиото на “Нова“, сред които са “Нет Инфо”, “Дарик Нюз”и придобитите само преди няколко месеца заедно с Канал 3 радиа “Веселина” и “Витоша”, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Образуваната от КЗК преписка де факто означава, че “Юнайтед Медия” и “Нова Броудкастинг Груп”, вече са постигнали поне предварително споразумение за сделката, която да бъде завършена след разрешение на антимонополния орган.

През лятото на тази година компанията майка на “Юнайтед мидия" - “Юнайтед груп" (United Group), придоби българския телеком БTK (Vivacom), както и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet.

Цена на сделката за "Нова" все още не е известна, но според източници на Капитал тя започва от 250 млн. евро и може да достигне и 300 млн. евро. Това е значително над цената, на която Домусчиеви купиха телевизията преди почти две години от шведската MTG.

През март 2019 г. братята Домусчиеви придобиха "Нова Броудкастинг груп" за 185 млн. евро. Същата сума беше предлагана година по-рано от чешката PPF Group на милиардера Петр Келнер. Тогава КЗК спря сделката на Келнер с аргумента, че медийната група има голям пазарен дял, което ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Впоследствие обаче същата комисия не откри проблем това да направят Домусчиеви, въпреки че те вече имаха участие на медийния пазар в страната чрез фирмата си "Футбол Про медиа", която държи правата за излъчване на мачовете от българския професионален футбол.

През септември КЗК реши, че придобиването на Канал 3 и радиата "Веселина", "Витоша", Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV, няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение.

Досега, когато става въпрос за искания, свързани с братя Домусчиеви, КЗК действа с изключително бързи темпове. За сделката за придобиване на “Нова“ на антимонополния орган му трябваха 18 дни, а за сделката през септември достатъчни бяха 16 дни.

Какво се случи в "Нова" под управлението на Домусчиеви?

След като Домусчиеви придобиха собствеността на медийната група, в Нова телевизия бяха назначени редица журналисти и лица от свързваната с депутата от Делян Пеевски Канал 3. Сред тях бяха настоящият директор на новините в телевизията Миляна Велева, журналистът Васил Иванов и настоящият изпълнителен директор на медията Ива Стоянова.

В същото време с различни мотиви от телевизията бяха освободени редица популярни имена като журналистите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов.

Преди това телевизията се освободи от шефката на новините Дарина Сарелска и водещата на сутрешния блок Анна Цолова. Свалено беше и предаването на покойния вече журналист Милен Цветков.

В края на януари стана известно, че Нова телевизия е инициирала раздяла с режисьора Валдес Радев, известен със своите кибер карикатури и шаржове на властимащите България.

По същото време Нова беше напусната и от едно от емблематичните си лица Лора Крумова. Тя обяви, че напуска медията, като заяви, че „на фона на процесите там смятам, че това е правилното решение за мен“.

През май от телевизията прекрати договорите на водещите Мирослава Иванова и Галя Щърбева, които преди това бяха поставени в “престой”.

Помните ли ги? Журналистите, свалени от ефир
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG