Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мъж и жена, които са женени". Унгария забрани на несемейни да осиновяват деца


Лидерът на Фидес и премиер на Унгария Виктор Орбан
Лидерът на Фидес и премиер на Унгария Виктор Орбан

Парламентът на Унгария прие закон, който на практика забранява осиновяванията от еднополови двойки. Управляващата партия на премиера Виктор Орбан Фидес има мнозинство от две трети. Законовата промяна е приета със 134 гласа "за", 45 "против" и петима въздържали се.

Поправката казва, че само женени двойки могат да осиновяват деца. Несемейните ще трябва да получат специално разрешение от министъра по семейните въпроси, ако искат да осиновят дете. Унгария не позволява гей браковете.

Депутатите също промениха десетина текста от конституцията, в която вече ще има дефиниция за семейство - съюз между баща мъж и майка жена.

Въпреки че има изключения за случаите, в които самотни хора или членове на семейството могат да осиновяват деца, "основното правило е, че само семейни двойки могат да осиновяват деца, т.е. мъж и жена, които са женени", пише в закона, подготвен от правосъдната министърка Юдит Варга.

"Майката е жена, бащата е мъж", пише в закона.

"Унгария защитава института на брака... между мъж и жена, както и семейството като основа за оцеляване на нацията".

Досега гей или лесбийски двойки можеха да осиновяват деца, като кандидатства само единият от двамата като отделно лице.

Партията Фидес се обявява в защита на консервативните християнски ценности и води кампания срещу правата на ЛГБТ общността.

Наскоро управлението на Орбан беше разтърсено от скандал, когато дългогодишният евродепутат Йожеф Сайер - един от авторите на текста, че бракът е само между мъж и жена - беше хванат от полицията в Брюксел докато се опитва да избяга от гей парти. Сайер подаде оставка и от Европейския парламент, и от партията Фидес.

Днешните поправки са поредната стъпка срещу ЛГБТ общността в Унгария. През май парламентът забрани възможността за промяна на пола и така транджендър и интерсекс хората в страната нямат право да сменят пола си по съдебен път. Хюман Райтс Уоч нарече това "оскърбление към европейските ценности".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG