Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лекарите и туристическият бранш в сблъсък за разхлабването на мерките


В София беше представен първият специализиран кабинет за ваксинации. Той трябва да запоне работа в началото на следващата година
В София беше представен първият специализиран кабинет за ваксинации. Той трябва да запоне работа в началото на следващата година

Темата дали да бъдат разхлабени мерките, ограничаващи разпространението на COVID-19, сблъска във вторник две съсловия. Членовете на Националния борд по туризъм поискаха отпадане на част от ограниченията преди Коледа. Българският лекарски съюз (БЛС) обаче настоя при премиера Бойко Борисов да няма облекчаване на забраните преди Рождество.

В момента в България са затворени заведенията, големите търговски центрове и фитнесите. Хотелите работят, но имат право да доставят храна само по стаите.

В свое писмо членовете на Националния борд по туризъм искат да бъде променена заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и от 21 декември да бъде разрешено "нормалното функциониране на всички звена, свързани с настаняването и храненето в хотелите". Писмото е адресирано до премиера, ресорния вицепремиер и министър на туризма, съобщава БТА.

В същото време Българският лекарски съюз се обяви против разхлабване на ограничителните мерки преди Коледа. Според председателя на съсловната организация д-р Иван Маджаров всяко отслабване на мерките би било рисковано за здравната система. Това стана ясно на брифинг след среща при премиера на ръководството на БЛС и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и с участието на министър Костадин Ангелов.

Той съобщи, че намалява броят на болните от коронавирус в болници, както и в интензивните отделения. Според директора на НЗОК проф. Петко Салчев седмица след новогодишните празници може да се мисли за облекчаване на противоепидемичните мерки.

По-рано за това призоваха и други представители на медиците, а здравният министър също обяви, че не е склонен да разхлабва мерките.

По-рано през деня в интервю за Нова телевизия социалният министър Деница Сачева коментира, че настроенията сред министрите са за постепенно разхлабване. В края на ноември премиерът Бойко Борисов обяви, че за 21 декември, е "разпоредил на докторите" намаляване на забраните.

На този фон в почти цяла Европа мерките срещу коронавируса се затягат преди пранизиците. В повечето държави заведенията ще бъдат затворени, а Рождествените празници ще могат да бъдат посрещани в тесен семеен кръг или със строг лимит на допусканите гости в домовете.

Междувременно стана ясно, че първият изнесен център за ваксинация срещу COVID-19 вече е изграден пред Столичната регионална здравна инспекция. В него от началото на следващата година ще започне ваксинирането на здравни специалисти от първа фаза на ваксинационния план, които работят извън болниците – лични лекари, фармацевти, стоматолози и др. На ден ще могат да се ваксинират около 84 души в двата пункта с работното време от 6.30 до 20.30 часа. За една имунизация, която включва и преглед, ще се отделят по около 20 минути.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG