Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разпоредил съм на докторите". Борисов заговори за по-ранно отваряне на детски градини


Бойко Борисов по време на посещението си в производствена база за хранителни продукти в село Цалапица, която се е възползвала от помощта на държавата за запазване на заетостта чрез мярката 60/40
Бойко Борисов по време на посещението си в производствена база за хранителни продукти в село Цалапица, която се е възползвала от помощта на държавата за запазване на заетостта чрез мярката 60/40

Премиерът Бойко Борисов каза, че планира всичко да бъде отворено на 21 декември и ограниченията заради епидемията от COVID-19 да не бъдат продължавани.

“Най-добрата антикризисна мярка, която съм разпоредил на докторите, е на 21 декември да отворим отново всичко”. Това каза в понеделник министър-председателят Бойко Борисов по отношение на действията на правителството за справяне с икономическите последици от пандемията.

По думите на премиера, ако епидемичната обстановка се развива положително, до 14 декември е възможно да бъдат предварително отворени детските градини и яслите. За подобно нещо вече намекна и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов преди седмица.

По време на посещение на цех за хранителни продукти министър-председателят каза, че правителството вече е отделило 1.1 млрд. лева за подкрепа на бизнеса, с които работодателите са успели да запазят работните места.

“Няма икономическа логика, която позволява, без да се събира данъка, без да се произвежда, държавата да плаща заплатите. Ние не искаме да продължава това дълго и да задължим следващите поколения”, каза още премиерът и допълни, че предложението държавата да поеме разходите на затворените бизнеси е “популистко“.

Думите на премиера дойдоха, след като няколко часа по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че е възможно още по-мащабно затваряне на търговски обекти в страната. Повод за неговото изказване станаха разпространени кадри от уикенда, в които се виждат претъпкани магазини за нехранителни стоки.

“Ако тези големи магазини се очертават като огнища на разпространение на коронавируса, ще трябва да бъдат затворени”, каза Кунчев.

От 27 ноември със заповед на министъра на здравеопазването бяха въведени допълнителни ограничителни мерки със срок на действие до 21 декември. Те включват затваряне на училища, детски градини, ясли, търговски центрове, заведения, фитнес зали и други. Тук можете да видите какви са другите ограничения.

Данните за последните две седмици показват, че броят на заразените намалява, но остава висок. В последните седем дни положителни са се оказали 18 935 души, докато между 30 ноември и 1 декември техният брой е бил 20 666. В последната седмица се увеличава броят на починалите, диагностицирани с COVID-19, които са 983 души, докато за предходния седемдневен период те са били 745.

От март, когато бяха открити първите случаи на COVID-19 в България, общият брой на регистрираните случаи е 161 421.

В петък правителството съобщи и плана си за ваксинация в рамките на страната. Ваксинирането ще бъде безплатно и доброволно и ще започне след Нова година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG