Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутатите одобриха допълнителна помощ от 47,5 млрд. евро заради пандемията


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен държи реч по време на заседанието на ЕП в сряда
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен държи реч по време на заседанието на ЕП в сряда

Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха в сряда допълнителна помощ в размер на 47,4 млрд. евро за регионите на Европейския съюз (ЕС) в отговор на пандемията от коронавирус и провокираните от нея социални и здравни последици.

Т.нар. пакет REACT-EU беше приет с 654 гласа „за“, 23 гласа „против“ и 17 гласа „въздържал се“. Той беше предложен по инициатива на Европейската комисия (ЕК). Евродепутатите и Съветът на ЕС приключиха на 18 ноември преговорите по параметрите на допълнителната помощ за възстановяване от пандемията.

REACT-EU ще осигури 47,5 милиарда евро през следващите две години. Средствата по този пакет ще бъдат предоставени чрез структурните фондове на ЕС – 37,5 млрд. евро ще бъдат разпределени за 2021 г. и 10 млрд. евро за 2022 г.

Проектите, които ще бъда финансирани по силата на това споразумение, ще бъдат допустими със задна дата – от 1 февруари тази година. Средствата ще могат да се използват до края на 2023 г., по-дълго от първоначалното предложение на ЕК крайният срок да бъде до 2022 г.

Държавите членки на ЕС ще могат да разпределят част от парите за Европейския социален фонд, Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (FEAD), Инициативата за младежка заетост, както и за програми за европейско трансгранично сътрудничество (Interreg). Инвестициите ще бъдат насочени към най-засегнатите от пандемията икономически сектори.

Пез юли европейските лидери постигнаха споразумение за бюджета на общността до 2027 г. Той ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване от пандемията от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG