Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът въведе доброволна казарма и часове "за защита на родината" в училище


Всеки пълнолетен български гражданин на възраст между 18 и 40 години може да служи доброволно до шест месеца в резерва. Това прие окончателно в сряда парламентът с промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Законопроектът беше внесен от Министерския съвет по предложение на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Официалната причина за идеята му е да се попълнят вакантните места в армията, които към момента са над 5000.

Службата включва военна подготовка и изпълнение на задачи във военни формирования като резервист. Преминалите доброволно през резерва могат да бъдат викани на активна служба при привеждане на въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна готовност.

Освен това се ползват с предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително ако имат равни крайни резултати с други кандидати по време на процедурата по назначаване.

Друго нововъведение в Закона за резерва на въоръжените сили е в часовете на класа при учениците от среден курс да се усвояват знания и умения, „свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили“.

Обучението ще е в рамките на не по-малко от общо десет учебни часа от определените часове на класа. То ще се извършва от военнослужещи или цивилни служители от въоръжените сили, преминали подготовка за обучение на ученици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG