Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Армения започна тридневен национален траур в памет на жертвите на конфликта с Азербайджан


Арменският министър-председател Никол Пашинян
Арменският министър-председател Никол Пашинян

На 19 декември в Армения започна тридневен национален траур в памет на загиналите в продължилия 6 седмици военен конфликт срещу Азербайджан за контрол на региона Нагорни-Карабах.

Арменският министър-председател Никол Пашинян застана на чело на процесия в центъра на столицата Ереван, в която се включиха хиляди. Той носеше маска и беше придружен от охрана. Кратки скандирания "Никол!, Никол!" нарушаваха иначе тихия траурен марш.

Опозицията в страната иска оставката на Пашинян заради начина, по който се справи с конфликта. Армения се съгласи да даде на Азербайджан голяма част от територията, която е под контрола на Ереван от 90-те години.

Битката за Нагорни Карабах. Как се стигна дотук?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

До примирие се стигна на 10 ноември след дипломация от страна на Москва. То се приема за победа на Азербайджан, а в Армения беше посрещнато с масови протести срещу правителството.

На 10 декември в Баку се проведе военен парад, който празнуваше победата над Ереван. Президентът на страната Илхам Алиев и гостуващият в Баку президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган приеха военния парад в чест на обявената от Азербайджан "победа в патриотичната война". Баку получи военна помощ от Анкара по време на конфликта.

Над 3 хиляди военни и близо 150 бойни единици участваха в парада. Сред показаното оборудване имаше и такова, пленено от арменските войски. Ердоган каза по време на парада, че битката на Азербайджан с Армения не е приключила. Той поздрави Баку за "славната победа" във войната.

Мирното споразумение влезе в сила преди месец. То сложи край на 6-седмичните сражения в Нагорни Карабах, при които загинаха хиляди граждани и от двете страни.

Според мирното споразумение, някои части от Нагорни Карабах и всички седем района в негова близост бяха поставени под азербайджанско управление след почти 30-годишен контрол от страна на Армения.

Турция и Русия подписаха меморандум за създаването на съвместен център за наблюдение в Азербайджан. Москва казва, че ролята на Анкара ще бъде ограничена до центъра за наблюдение и турски войници няма да навлизат в Нагорни Карабах.

Регионът е част от географските граници на Азербайджан, но етническото арменско мнозинство от населението отхвърля управлението на Баку.

Арменци палят къщите си и напускат града, върнат на Азербайджан
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG