Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отново над 150 арестувани в Беларус. Заради страха и лошото време протестите оредяват


Повече от 150 души в Беларус са били арестувани по време на протест срещу президента Александър Лукашенко в неделя, съобщиха неправителствени организации.

Правозащитната група “Вясна” публикува имената на 151 души, които са били задържани в столицата и още няколко други града. Демонстрации имаше в различни квартали на Минск, където хората носеха флага на опозицията.

Това е деветнайстата поредна неделя от началото на протестите, които започнаха в бившата съветска република след изборите на 9 август. Те бяха спечелени от Александър Лукашенко, но според мнозина са били манипулиран. Съединените щати, Европейският съюз и няколко други държави отказват да признаят Лукашенко за победител и наложиха санкции на Беларус.

По информация на ООН от началото на демонстрациите полицията е задържала повече от 27 хиляди души. Има данни и за изтезания, както и за няколко починали.

Демонстрантите настояват Лукашенко да подаде оставка, политическите затворници да бъдат освободени и да бъдат организирани нови избори.

Броят на протестиращите по улиците на Минск и другите градове е намалял през последните седмици на фона на умората, репресии и студеното време. Организаторите на протестите също смениха тактиката, като призоваха за по-малки събирания, за да избегнат сблъсъци с полицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG