Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мога ли да се прибера? Какви са ограниченията за пътуване от Великобритания


Терминал 3 на лондонското летище Хийтроу беше затворен в понеделник
Терминал 3 на лондонското летище Хийтроу беше затворен в понеделник

Все повече държави ограничават влизането на пристигащи от Обединеното кралство заради новия щам на коронавируса, който се разпространява там. Според учените той е по-заразен, но няма данни заболяването с него да протича по различен начин.

Сред държавите, които ограничиха влизането от Обединеното кралство, е и България. Правилата за допускане на влизащи от там се промениха няколко пъти през последните дни. Тук са събрани отговорите на най-често срещаните въпроси около ограниченията в пътуванията.

Аз съм български гражданин и искам да се прибера от Великобритания. Мога ли?

На теория да. Според актуалната заповед, която е в сила от полунощ във вторник до 31 януари 2021 г., забраната за влизане в България на хора, пристигащи от Обединеното кралство, не се отнася за български граждани и семействата им. В България могат да влизат и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване.

Мога ли да си дойда със самолет?

Директните полети от Обединеното кралство до България са възобновени от 12 часа на 23 декември. Това беше решено на заседание при премиера Бойко Борисов след като първоначално полетите бяха спрени до 31 януари. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове.

От 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането на пътуващите в България.

Първият редовен полет на „България Ер“ от Лондон до София ще излети на 24 декември в 17 ч. от летище „Хийтроу“, съобщи българското външно министерство. 50 от общо 180-те места в самолета са запазени за бедстващи българи, които са се регистрирали в посолството в Лондон.

А с друг транспорт?

От полунощ на 23 декември гражданите на държавите членки на ЕС и на държави от ЕИО могат да пътуват от Обединеното кралство към Франция, най-близката държава от континентална Европа, по въздух, по море и чрез железопътен превоз.

Условието е да представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа, а при липса на такъв - отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01. Пътуващите трябва да представят резултатите от тестовете на самолетните, морските или железопътни компании преди отпътуването.

Опашките в Доувър по посока Франция са големи. Блокирани са много камиони и се очаква задръстването да продължи с дни.

Ако все пак се прибера, ще трябва ли да съм под карантина?

Да. Пристигащите от Обединеното кралство подлежат на задължителна 10-дневна карантина.

Според актуалната заповед това не се отнася за шофьорите на товарни автомобили, които преминават транзитно през страната, членовете на екипажите на плавателни съдове и самолети, в случай че не ги напускат, докато са в България, както и хората, транзитно преминаващи през България. Изключение са и държавни ръководители, членове на правителства и техните делегации, в случай че имат отрицателен PCR тест, направен до 48 часа по-рано.

На всички чужденци, идващи от Великобритания, ли е забранено да влизат в България?

Не, има изключения. В страната могат да влизат и пристигащи от Обединеното кралство медици, научни работници и социални работници, когато пътуват по работа. Допуска се и влизането на работници, които участват в доставките на лекарства, на транспортен персонал, на сезонни работници, на хора, заети с поддръжката на стратегическа инфраструктура. Позволено е и транзитното преминаване на пътници, както и влизането на официални държавни представители и делегациите им.

Има ли забрани за влизане от Великобритания и в други държави?

Да, десетки държави в Европа и по света ограничиха влизането на пристигащи от Обединеното кралство. Полетите от страната спряха Германия, Италия и други европейски държави. Държави като Индия и Пакистан също спряха полетите от Обединеното кралство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG