Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антигенни тестове и 10-дневна карантина. България възобнови полетите от Великобритания


Бойко Борисов, Костадин Ангелов (в средата) и Росен Желязков
Бойко Борисов, Костадин Ангелов (в средата) и Росен Желязков

България възобнови в 12.00 часа в сряда полетите от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които преди дни бяха временно спрени заради открития нов щам на COVID-19 във Великобритания, съобщи правителствената информационна служба.

За пристигащите оттам обаче се въвеждат задължителни антигенни тестове и 10-дневна карантина, а от 1 януари ще се изисква и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането на пътуващите.

Това решение беше взето по време на работно съвещание на премиера Бойко Борисов с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, здравния ѝ колега Костадин Ангелов и транспортния министър Росен Желязков.

В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници.
Бойко Борисов

„В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че – работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, обърна се премиерът към тримата министри.

Ангелов обясни, че въвеждането на задължителен антигенен тест за пристигащите от Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС отпреди ден във връзка с открития нов щам на COVID-19.

По думите на Захариева българското посолство в Лондон оказва пълно съдействие на българите, чието прибиране в родината им е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Тя припомни, че след 48-часово затваряне френско-британската граница вече е отворена, но преминаването ѝ е със задължително представяне на PCR или антигенен тест.

„Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, каза още Екатерина Захариева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG