Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще разследва Навални за "мошеничество в особено големи размери"


В Русия започна ново разследване срещу опозиционера Алексей Навални за "мошеничество в особено големи размери", съобщи БТА. Следственият комитет на Руската федерация е посочил в комюнике, че Навални е заподозрян, че е похарчил за лични цели 356 милиона рубли (3,9 милиона евро) от дарения от физически лица за няколко организации без стопанска цел, сред които "Фонда за борба с корупцията", основан от опозиционера и други пет фонда за защита на правата на човека, на които Навални бил "фактически директор". По данни на следствието Навални използвал тази сума "за придобиване на лично имущество, материални ценности и заплащане на разходи, включително почивка в чужбина".
Руският закон предвижда до 10 години затвор за това престъпление.

Стартът на новото разследване идва дни след като Русия отправи 24-часов ултиматум към Навални - да се върне от Германия в Москва до вторник, 29 декември, защото в противен случай го чака затвор.

"Изглежда Путин е изпаднал в истерична криза", написа Навални в Туитър по повод обвинението и призова привържениците си да продължат да правят дарения на неговите организации.

Навални, който е един от най-големите критици на президента Владимир Путин, се възстановява в Германия. Там той бе транспортиран за лечение, през август, след като колабира в самолет при опит да бъде отровен с невропаралитичното вещество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG