Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca


Ваксината срещу COVID-19, разработена от учени от Оксфордския университет и AstraZeneca, е одобрена за употреба във Великобритания, съобщи Би Би Си. Очаква сe рязко увеличаване на броя на имунизираните в Обединеното кралство.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози от производителя AstraZeneca, което е достатъчно за ваксиниране на 50 милиона души. Одобрението от регулатора на лекарствата означава, че ваксината е едновременно безопасна и ефективна.

Ваксината Oxford-AstraZeneca беше разработена през първите месеци на 2020 г. Първият доброволец е ваксиниран през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора. Това е втората ваксина, одобрена от регулаторните органи във Великобритания.

В средата на декември във Великобритания беше идентифициран нов щам на COVID-19. Той стана причина за въвеждането на спешни мерки за ограничаването на разпространението му. Редица европейски държави забраниха полетите от и до Обединеното кралство, а по сухопътните граници на страната се образуваха километрични опашки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG