Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството отпусна още 125 млн. лв. за ваксини


125 млн. лв. отпусна правителството на заседанието си в сряда за купуване на ваксини срещу COVID-19. Така общата сума става 305 млн. лв. „Ваксината е единственото, което може да ни извади от пандемията. С огромните усилия на всички наши лекари и медицинските сестри, санитари, лаборанти, личния им пример, който дадоха с ваксинирането. Това е единственият шанс, който цивилизованият свят вижда в момента – чрез ваксините да излезем от тази война“, каза премиерът Бойко Борисов.

До този момент са ваксинирани 3844 души, каза здравният министър Костадин Ангелов. Очаква се в началото на следващата година в България да пристигне и следващата пратка ваксини, за което е създадена необходимата организация.

С една доза повече

В Чехия властите разрешиха разделянето на количеството препарат във флаконите с ваксина на Пфайзер -Бионтех на шест вместо на пет дози, предаде Ройтерс. Така здравните власти се възползват от допълнително количество ваксина, поставено във флаконите от производителя. По стандартните правила от всеки флакон могат да бъдат изтеглени пет дози от ваксината, но според специалисти е възможно да се получи и шеста или дори седма доза.
По-рано тази седмица чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от Европейската комисия да разреши използването на това допълнително количество от ваксината, за да може да бъдат имунизирани повече хора.

Чешките здравни власти съобщиха в сряда за рекорден брой от 16 329 нови случаи на коронавирус в рамките на денонощие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG